Viata in satele pe care ninsorile si viscolul le-au izolat de restul tarii. "Nu am putut iesi de sambata, eram gata sa mor"

Ultima actualizare: 22-01-2016 07:04

Dupa doua zile de ninsori si viscol, gerul pune stapanire pe aproape jumatate de tara. In aceste conditii nametii uriasi care tin izolati oameni din mai multe localitati din sudul tarii sunt greu de miscat din loc.

Cei mai napastuiti sunt batranii care abia astazi si au facut curaj sa iasa din casele ingropate in zapada. Misiunea drumarilor este extrem de grea: sulurile de zapada s-au transformat in pereti de gheata ca betonul, care cu greu pot fi sparti si indepartati.

De cand au lovit zapezile si viscolul, un barbat din localitatea Boldu, judetul Buzau nu si-a mai vazut fratele de 77 de ani. Astazi, cand i-a gasit casa ingropata in zapada, s-a temut ca i s-a intamplat ceva rau. In aceasta zona a batut atat de tare vantul, incat aceasta casa a fost acoperita aproape toata de zapada. Barbatul care locuieste aici, un batran de peste 70 de ani, a fost blocat in casa mai bine de doua zile.

“Era gata sa mor aici, sa nu mai ies!", s-a plans barbatul. "Nu am putut sa ies de sambata seara si pana astazi. Caldura mai putina asa. Nu e cand esti liber sa poti sa aduci sa bagi la foc”, a spus barbatul.

Greu i-a fost si unei bunicute de 93 de ani. Am gasit-o in timp ce ii dadea o mana de ajutor fiului ei sa curete zapada din curte. Batrana a ramas in casa de sambata noapte si abia astazi a putut iesi afara.

"Am stat in casa, am avut de foc acolo iar afara nu am putut sa ies afara. La 93 de ani este greu, e greu”, a povestit ea.

Zapada viscolita a acoperit casele de la marginea localitatilor, iar drumurile de legatura sunt inzapezite. Se mai vad doar stalpii de electricitate.

Ca sa iasa din curti oamenii au fost nevoiti sa sape adevarate tuneluri prin nametii de zapada care depasesc un metru inaltime. Partea proasta este ca zapada a inceput sa inghete si este din ce in ce mai greu oamenilor sa sfarame aceste blocuri de gheata.

Au fost si unii care s-au bucurat de zapada si au vazut in nametii mari o sursa de venit.

Localnic: "Daca ii da trei ore, poate sa ii ia 300, da 6 ia 600. E si o afacere zapada asta pentru unii care nu au nicio slujba."

Si in judetul Constanta mai multe localitati sunt izolate de trei zile. Utilajele au incercat astazi sa sparga intinderea alba.

Pe un drum judetean nametii ajung undeva la un metro, un metru si jumatate iar din cauza gerului au inceput sa inghete. Pana sa ajunga in satul izolat, drumarii au dat si peste o masina abandonata in nameti. Pe proprietar l-au gasit in sat cateva ore mai tarziu.

Oamenii din sat au asteptat de trei zile utilajele de deszapezire. Pe mai multe drumuri judetene din Constanta se circula foarte greu. Curatarea lor e dificila, pentru ca zapada s-a intarit din cauza gerului.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO