Cutremurul de 5,8 a zguduit toată România. 25 de persoane din Capitală au apelat 112


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 28 Octombrie 2018 18:06
Categorie: Stiri actuale

Din Banat până în Dobrogea şi de la nord la sud, România întreagă a fost zguduită de cel mai puternic cutremur înregistrat de 14 ani încoace.

A avut loc la ora 3:38 , iar magnitudinea de 5,8 pe Richter a făcut să fie resimţit inclusiv de vecinii sârbi, moldoveni şi bulgari.

În Bucureşti, 25 de persoane au suferit atacuri de spaimă. Mulţi oameni aşteptau să fie preveniţi de autorităţi, prin aplicaţia RO-Alert. "Sistemul nu a fost niciodată prevăzut pentru aşa ceva, am produce panică", transmite şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat.

În Pucioasa, Dâmboviţa, Constanța, Bucureşti, mişcarea telurică a fost suprinsă de camerele de supraveghere sau de cei care filmau din întâmplare, chiar în acele momente.

Cutremurul s-a produs la 3:38, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 151 de kilometri. Aşadar, un cutremur de adâncime, fapt pentru care a fost resimţit nu doar în toată ţara, ci şi de vecini. Cel mai tare s-a zgâlţâit pământul în Focşani, Buzău, dar şi în Capitală a avut o intensitate 5.

În epicentru, intensitatea a fost de 6.

Dragoș Tătaru, INFP: ”De 14 ani nu am mai avut un cutremur de o astfel de magnitudine. Atât la 5 cât şi 6 obiectele din imobile se pot mişca, inclusiv răsturna, vitrine. Avem deja informaţii că astfel de lucruri s-au întâmplat.”

”Dintr-o dată un sunet puternic, s-a zgâlțâit toată mobila si televizorul, a durat câteva secunde bune. Prima reacție a fost să iau copilul în brațe, neștiind cât de puternic o să fie”, a spus o persoană care a simțit seismul

”S-a mișcat mai ales pe verticală. Nu m-am speriat, mai ales că locuiesc la etajul 1. Mi-a dat de veste pasărea mea, papagalul, care a căzut de pe craca unde dormea. A fost foarte special semnalul, probabil că ei simt înainte de eveniment”, a spus o femeie.

Treziţi în plină noapte, mulţi s-au speriat că vor urma replici. A fost doar una la 3 ore distanţă, de 3,2 pe Richter.

În primele 15 minute de după producerea cutremurului, 12 persoane au sunat la 112 şi au cerut asistenţă medicală spunând că li s-a făcut rău din cauza fricii. În următoarea jumătate de oră, numărul lor a ajuns la 25

Alis Grasu, manager SABIF: ”Au acuzat dureri de cap, lipotimii, atacuri de panică. Au primit asistență medicală. O persoană a fost dusă la spital, avea şi alte boli cronice. Oameni de la 20 la 90 de ani.”

În sectorul 2, câteva cărămizi dintr-o casă veche au căzut la cutremur. Au afectat un balcon şi au avariat uşor o mașină aflată în parcare.

Din fericire, sunt singurele pagube raportate, însă panica a fost mare pentru că oamenii au căutat informaţii despre cutremur, dar nu au găsit nimic în primele minute din surse oficiale. Pagina de internet a Institutului pentru Fizică a Pământului a căzut de la atâtea accesări, cei de la Dispeceratul pentru situaţii de urgenţă au postat un mesaj pe Facebook după aproape 20 de minute, în care anunţau în mod eronat că pompierii au plecat pe teren să "efectueze" pagube, şi nu să le evalueze. Aşa că mulţi s-au întrebat de ce nu au primit niciun mesaj de avertizare pe telefon de la sistemul RO-ALERT.

Raed Arafat: ”RO-Alert nu a fost prevăzut niciodată să funcţioneze în aceste situaţii. Uitaţi vă pe toate declaraţiile noastre. Am explicat că nu e creat pentru a transmite mesaje înaintea cutremurului. Eventual poate fi folosit pentru a transmite informaţii post cutremur pentru indicaţii către populaţie şi sfaturi care nu era cazul acum să le transmitem. Anunţăm pe diferite tipuri de dezastre, dar nu cutremur.”

Orice anunţ înainte de a se produce un cutremur, este de părere oficialul, ar spori spaima în rândul populaţiei, prea puţin educată şi pregătită să reacţioneze corect.

De altfel, unul dintre sfaturile importante în astfel de situaţii este ca oamenii să nu iasă din case, să nu fugă pe scări ori să folosească liftul - exact ce se tem autorităţile că ar face mulţi dacă ar primi informaţia că în câteva secunde sau zeci de secunde urmează un cutremur puternic.

Cei de la Institutul Naţional pentru Fizică Pământului au ştiut cu 22 de secunde înainte că unda seismică care poarta 75% din energia cutremurului să ajungă în Capitală.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Celula de criză a distribuitorilor de energie și gaz. Cum se acționează după un cutremur mare
Directorul științific al INFP: de ce trebuie deschisă ușa imediat după cutremur
VIDEO PROTVPLUS.RO