Custodele Coroanei, despre războiul din Ucraina: ”Este halucinant, groaznic, această tragedie ne-a unit”
Custodele Coroanei române, Margareta, preşedintele Crucii Roşii Române, a declarat marţi, în vizita din judeţul Suceava, că războiul din Ucraina este "halucinant, groaznic".
"Toată lumea cred că a simţit că este aproape imposibil să fie aşa ceva. Noi nu am crescut aşa. Ne-am gândit că s-a terminat cu acest război şi suferinţă de acest gen, dar este halucinant, este atât de groaznic, oribil, nu trebuie să se întâmple! (...) Prima reacţie a fost şoc, după aceea ne-am mobilizat. (... ) Această tragedie umană şi umanitară ne-a unit", a afirmat Custodele Coroanei române, care a vizitat, alături de Alteţa Sa Regală Principele Radu, Vama Siret şi tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret.
În context, Majestatea Sa Margareta a arătat că voluntarii români sunt "minunaţi, plini de curaj şi de umanitate".
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
"Avem mare ajutor din partea comisarului ONU pentru refugiaţi şi alte organizaţii cu care lucrează fundaţia mea, de exemplu furnizori regali, oameni care au patronaj regal... Este un efort naţional şi internaţional şi asta este frumos pentru că în ultimii ani poate că nu s-a văzut că suntem uniţi", a spus Custodele Coroanei române.
Totodată, Custodele Coroanei române a arătat că situaţia va fi mai dificilă atunci când ne vom confrunta cu al doilea val de refugiaţi.
"Acest prim val sunt oamenii care merg mai departe. După aceea trebuie să vedem cu integrare socială, cu educaţie... Acum cred că mai mult de 60% sau 70% merg mai departe (...) Dar aşteptaţi al doilea val şi nu va fi atunci la modă cum este acum că toată lumea vrea să ajute. Asta va fi situaţia gravă, mai târziu", a mai spus Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.
Directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a precizat că până acum au fost trimise 20 de TIR-uri cu ajutoare din partea Crucii Roşii Române şi a celorlalte societăţi care au sprijinit acest efort, iar săptămâna aceasta ar urma să fie organizat un nou transport umanitar către Cernăuţi, constând probabil în 10 TIR-uri cu ajutoare.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că a cerut suplimentarea personalului medical la corturile de asistenţă pentru refugiaţi, dar şi o preluare rapidă a copiilor.
"Ne interesează copiii să fie preluaţi foarte repede pentru că încă este frig. Am cerut un sistem mai bine organizat, SMURD-ul să preia copii, mai ales cei care sunt răciţi sau cu semne de boală şi duşi la Spitalul Judeţean. Nu avem multe cazuri, dar am cerut suplimentarea personalului medical inclusiv la corturi acum de dimineaţă", a spus Gheorghe Flutur.
De asemenea, el a arătat că au fost purtate discuţii cu operatorii de cablu pentru ca ei să transmită posturile naţionale ucrainene, astfel încât refugiaţii să fie informaţi despre situaţia din ţara lor.
"Avem câteva soluţii pentru două drumuri noi spre aeroportul de la Suceava (...) pentru că nu va face faţă singur drumul pe care îl avem spre aeroport dacă dăm drumul la acest hub. Am cerut un sens giratoriu în aeroport să îl facem de urgenţă, pentru a dirija traficul la intrare pentru că este aglomeraţie (...) şi un sens giratoriu sau încă o bandă la intersecţia cu drumul DN 29", a mai spus preşedintele CJ Suceava.