Curtea Supremă a Spaniei: Carles Puigdemont riscă să fie adus cu mandat dacă nu se prezintă

02-11-2017 13:15

spania

Dacă liderul catalan destituit Carles Puigdemont nu se va prezenta în instanță, procedura normală prevede ca împotriva sa să fie emis un mandat de arestare, a declarat președintele Curții Supreme a Spaniei, joi, potrivit Reuters.

"Când cineva nu apare după ce a fost citat de un judecător pentru a depune mărturie, în Spania sau în orice altă țară a UE, în mod normal este emis un mandat de arestare", a declarat președintele Curții Supreme de Justiție, Carlos Lesmes.

Carles Puigdemont va coopera cu autoritățile spaniole și belgiene chiar dacă nu s-a prezentat în fața tribunalului spaniol joi, a anunțat avocatul său belgian. "Climatul nu este bun, este bine să luăm o anumită distanță", a declarat avocatul Paul Bekaert pentru Reuters. "(...) el va coopera cu justiția spaniolă și belgiană", a adăugat Bekaert, conform Agerpres.

Anterior, AFP a relatat că membri ai guvernului catalan destituit și deputați, care urmează să fie audiați în ancheta pentru "răzvrătire" și "rebeliune", au sosit joi dimineață la tribunalul din Madrid, fără liderul lor, Carles Puigdemont, rămas la Bruxelles. Din cei 14 membri ai guvernului destituit convocați, lipsesc cinci, între care șeful executivului regional Carles Puigdemont, care se află de luni în Belgia, de unde a denunțat un "proces politic".

Procurorul general federal cere ca toți aceștia să fie inculpați pentru deturnare de fonduri publice, răzvrătire și rebeliune, ultimele două delicte prevăzând pedepse care merg de la 15 ani la 30 de ani de închisoare.

Ei sunt acuzați că au încurajat "o mișcare de insurecție activă" în cadrul populației catalane pentru a realiza secesiunea, ignorând toate deciziile justiției, inclusiv interdicția de a organiza referendumul privind autodeterminarea la 1 octombrie.

Autoritățile catalane afirmă că în cadrul scrutinului, tabăra care a votat pentru secesiune a repurtat o victorie cu 90,18% din voturi, în condițiile unei participări de 43%, în pofida intervenției, uneori, violente din partea poliției pentru a împiedica această consultare, scrie AFP.

Liderii catalani s-au bazat pe aceste rezultate neverificabile pentru a proclama la 27 octombrie independența "Republicii catalane". Câteva ore mai târziu, guvernul spaniol prelua controlul asupra regiunii, destituind guvernul local și dizolvând parlamentul de la Barcelona pentru a convoca noi alegeri la 21 decembrie.

Dacă se va respecta rechizitoriul parchetului, judecătorii pot nu doar să-i pună sub acuzare, ci să ordone și plasarea lor în arest preventiv.

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a refuzat să compară în fața justiției spaniole. Refugiat la Bruxelles cu patru dintre miniștrii destituiți, el a denunțat un "proces politic".

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO