Puigdemont susține că a venit în Belgia ca să acţioneze „în libertate şi siguranţă”. Premier: Nu a fost invitat de Guvern
Preşedintele destituit al Cataloniei Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferintă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că a venit în Belgia pentru a acţiona ”în libertate şi siguranţă” şi nu ca să ceară azil.
UPDATE 18.40: Premierul belgian Charles Michel a declarat, marți, că președintele destituit al Cataloniei nu a venit în Belgia la invitația Guvernului, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.
„Guvernul belgian nu a întreprins nicio măsură pentru a-l încuraja pe dl. Puigdemont să vină în Belgia. Libera circulație în spațiul Schengen îi permite să fie prezent în Belgia fără nicio formalitate. Conform propriilor afirmații ale dlui Puigdemont, el a venit la Bruxelles pentru că este vorba de capitala Europei. Va fi tratat la fel ca oricare cetățean european. El dispune de aceleași drepturi și îndatoriri ca oricare cetățean european, nici mai multe, nici mai puține. Guvernul belgian a lansat în mod repetat apeluri la dialog politic pentru rezolvarea crizei din Spania, în cadrul ordinii naționale și internaționale”, a subliniat biroul premierului Charles Michel, într-un comunicat.
Secretarul de stat belgian pentru azil și migrație Theo Francken, membru al Alianței neo-flamande (N-VA, nationaliștii flamanzi), unul din pilonii coaliției la putere, evocase ipoteze unei cereri de azil în Belgia a liderului separatist catalan, însă Charles Michel i-a cerut „să nu toarne gaz pe foc”.
Pugdemont nu vrea să își abandoneze proiectul politic
Puigdemont a anunţat că, împreună cu echipa sa, va ”continua să munceasă în pofida limitelor impuse”.
El a spus în faţa presei că va candida în alegerile regionale anticipate convocate la 21 decembrie ”cu toată puterea” şi că naţionaliştii catalani se vor prezenta la urne.
Spania vrea ca ”noi să ne abandonăm proiectul politic, dar nu va reuşi”, a apreciat el.
Puigdemont a îndemnat la evitarea violenţei şi a apreciat că dialogul este prioritatea în prima sa declaraţie oficială pe teritoriul belgian.
El a spus de ce a părăsit Spania şi a venit în Belgia, însă nu a spus imediat ce va face la Bruxelles în această conferinţă de presă.
Presa a scris că Puigdemont ar urma să ceară azil în Belgia.
El a intrat în Clubul de Presă, situat în apropiere de sediile UE, trecând pe lângă protestatari care purtau steaguri spaniole şi o pancartă cu mesajul ”statul de drept”.
Puigdemont a sosit la Bruxeles luni, ziua în care Procuratura Generală a anunţat că va cere ca liderii demişi din cauză că au declarat independenţa Cataloniei faţă de Spania să fie acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri.
Curtea Constituţională spaniolă suspendă declaraţia de independenţă a Cataloniei
Curtea Constituţională spaniolă a suspendat marţi declaraţia de independenţă a Cataloniei, pe perioada în care îi examinează legalitatea, relatează AFP şi The Associated Press.
Declaraţia a fost adoptată cu 70 de voturi la zece din totalul de 135 de parlamentari regionali.
Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.
Curtea a anunţat vneri într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.
Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au primit termen trei zile să-i prezinte observaţii, preciza Curtea în comunicat.
Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este ”indisolubil”.
Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.
Curtea a anunţat această decizie, în urma unei plângeri depuse de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă aprobate vineri de Parlamentul cataloniei
Sursa: News.ro
Etichete: belgia, independenta, catalonia, carles puigdemont,
Dată publicare:
31-10-2017 14:59