Curtea de Apel Bucuresti a ridicat controlul judiciar pe cautiune pentru Dan Adamescu in dosarul falimentarii Astra Asigurari

×
Codul embed a fost copiat

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au ridicat, vineri, controlul judiciar pe cautiune pentru Dan Adamescu, in dosarul falimentarii Astra Asigurari, omul de afaceri fiind in continuare internat, sub paza, intr-un spital privat.

El executa, din 27 mai, pedeapsa de patru ani si patru luni primita in dosarul in care a fost acuzat ca a mituit doi judecatori pentru pronuntarea unor solutii favorabile in dosare de insolventa ale unor firme ale sale.

Instanta Curtii de Apel a admis, vineri, contestatia lui Dan Adamescu fata de masura controlului judiciar pe cautiune in dosarul in care omul de afaceri a fost trimis in judecata, alaturi de fosta sefa a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Angela Toncescu, pentru prejudicierea Astra Asigurari cu peste 800 de milioane de lei.

Decizia magistratilor este definitiva. Procurorii fixasera cautiunea la 40 de milioane de lei in acest caz.

Dan Adamescu si fosta sefa a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Angela Toncescu au fost trimisi in judecata, in 20 decembrie, pentru abuz in serviciu si spalarea banilor in dosarul falimentarii Astra Asigurari, alaturi de alte opt persoane cu functii de conducere in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prejudiciul in acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Citește și
Dan Adamescu
Dan Adamescu a cerut oficial eliberarea conditionata. Omul de afaceri are de executat 4 ani si 4 luni de inchisoare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Procurorii au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar pe cautiune, a omului de afaceri Dan Adamescu, presedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA si administrator al SC The Nova Group Investments Romania SA si SC Epsilon Estate Provider SR, pentru abuz in serviciu in forma calificata, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni) si spalare a banilor, anunta DNA. In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara) pentru doua infractiuni de abuz in serviciu.

Alaturi de Dan Adamescu si Angela Toncescu, au mai fost trimisi in judecata, tot pentru abuz in serviciu, Tudor Balta si Constantin Buzoianu, la data faptei vicepresedinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Anabella Ruse, director general al Directiei Generale Autorizari din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor, Marinela Nemes, director general al Directiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor si Carmen-Gabriela Ivan, director general al Directiei Generale Stabilitate Financiara si Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

"Inculpatul Adamescu Dan Grigore, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, in perioada 2011-2013, a administrat in mod defectuos societatea Astra, in scopul obtinerii unor avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasa a constat in utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situatia financiara a societatii Astra, masuri de natura sa acopere activitatea infractionala, dar care, in subsidiar, au determinat si alterarea grava a mecanismelor de functionare a pietei interne a asigurarilor", se arata in rechizitoriu.

Procurorii DNA mai sustin ca anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au facut demersuri pentru a-l favoriza pe Dan Adamescu, prin incalcarea atributiilor de serviciu.

"In perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, in calitate de reprezentant, in fapt si in drept, al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu incalcarea unor dispozitii din Codul fiscal si a legislatiei aplicabile pietei asigurarilor si reasigurarilor, a efectuat o serie de demersuri paguboase pentru societate, in sensul ca a lipsit-o de lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare; de asemenea, raportarile distorsionate facute i-au impiedicat pe reprezentantii ASF sa supravegheze activitatea Astra, astfel incat sa asigure protectia asiguratilor si sa contribuie la mentinerea stabilitatii pietei asigurarilor.

Drept urmare, societatea ASTRA a intrat in procedura administrarii speciale si ulterior in faliment, paguba produsa patrimoniului acesteia fiind in suma de 795.387.999 lei", arata anchetatorii. Ei mai sustin ca omul de afaceri Dan Adamescu a dispus acordarea de imprumuturi societatilor afiliate, in suma de 105.999.859 lei (reprezentand imprumut nerestituit), fara a manifesta vreun interes in evaluarea riscului de credit si fara sa ia masuri astfel incat sa fie protejate resursele financiare ale societatii de asigurare Astra.

De asemenea, Adamescu ar fi dispus, potrivit procurorilor, semnarea unui contract de cesiune prin care Astra SA, in calitate de cesionar, s-a obligat sa plateasca integral datoria unei firme catre o banca, in conditiile in care firma respectiva era in procedura de faliment. "De mentionat este faptul ca firma respectiva facea parte din grupul firmelor afiliate societatii Astra. Datoria respectiva era de 1.594.564,89 de euro si 10.000 de dolari, la care se adauga o dobanda anuala de 6 la suta. In cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea Astra a incasat doar suma de 358.768 lei", potrivit rechizitoriului. Procurorii mai arata ca, intr-un alt context, in perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, in calitate de reprezentant al Epsilon Estate Provider, a folosit suma de 68.322.510 lei la achizitionarea unor actiuni, reprezentand 17 la suta din capitalul social al Societatii Astra SA. "Aceasta suma provenea chiar din lichiditatile societatii de asigurare Astra SA.

Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns insa provenienta banilor prin simularea unor contracte de imprumut acordate unei alte societati controlate de acesta (Medien Holding)", precizeaza anchetatorii. In rechizitoriu se mai arata ca, la 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor a aprobat intentia societatii Epsilon Estate Provider de a achizitiona un pachet de actiuni Astra SA, desi firma respectiva nu indeplinea conditiile financiare pentru a deveni actionar semnificativ la o societate de asigurari. "Achizitionarea pachetului de actiuni a fost aprobata de inculpatii Toncescu Angela - presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala ASF), Balta Tudor si Buzoianu Constantin - vicepresedinti ai Consiliului de Supraveghere a Asigurarilor, Constantinescu Dan, Popa Daniela si Moldoveanu Corneliu-Silviu - membri ai Consiliului de Supraveghere a Asigurarilor, Ruse Anabella - director general al Directiei Generale Autorizari din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor, Nemes Marinela - director general al Directiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor si Ivan Carmen-Gabriela - director general al Directiei Generale Stabilitate Financiara si Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Acestia, desi cunosteau ca SC Epsilon Estate Provider SA nu indeplinea conditiile pentru a deveni actionar semnificativ la o societate de asigurare, au aprobat acest lucru, respectiv au intocmit nota de aprobare a intentiei de a deveni actionar semnificativ", sustin procurorii. Ei mai spun ca Dan Adamescu si o alta persoana au transferat, in mod fictiv, riscurile de reasigurare catre Panamerican Re (societate infiintata si inregistrata intr-un paradis fiscal), distorsionand raportarea pozitiei, a performantei financiare si a indicatorilor de prudentialitate (marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate).

"Astfel, s-a creat aparenta de conformitate la regulile de prudentialitate in vigoare, ceea ce a permis subscrierea in continuare de polite al caror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.Adamescu Dan Grigore si cealalta persoana au obtinut un folos necuvenit, constand in preluarea pachetului de actiuni de catre un actionar (pe care il controlau) cu o situatie financiara care nu ii permitea sa isi onoreze obligatiile patrimoniale si nici sa asigure premisele pentru sustinerea activitatii Astra din surse proprii, in cazul in care situatia financiara a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior in dificultatile financiare ale Astra", se mai arata in rechizitoriu. Procurorii mai sustin ca Dan Adamescu a solicitat si obtinut, la 14 august 2008, de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), luarea in calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor detinute la o alta societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, in vederea imbunatatirii artificiale a indicatorilor de prudentialitate.

"In lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reala a societatii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea in insolventa a acesteia. Inculpata Toncescu Angela, in calitate de presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), a emis o adresa prin care a acceptat solicitarea facuta in acest sens de reprezentantii Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA", mai arata anchetatorii. DNA precizeaza ca, in cauza, Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat ca se constituie parte civila in cauza cu suma provizorie de 788.978.853,37 lei. Totodata, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a declarat ca se constituie parte civila in cauza cu suma totala de 714.089.825,66 lei. "Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aratat ca prin faptele inculpatilor cercetati in prezenta cauza, la nivelul SAR ASTRA SA au fost retinute, de catre ASF, incalcari grave ale legislatiei speciale privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor ce au condus la premisele declararii falimentului societatii. De asemenea, s-ar fi cauzat si o tulburare semnificativa a bunului mers al CSA (actual ASF), ca organism cu atributii de supraveghere a societatilor de asigurare, constand in periclitarea protectiei asiguratilor si a stabilitatii pietei asigurarilor, avand in vedere dificultatile financiare majore constatate la nivelul SAR ASTRA SA si masurile fara precedent care au fost dispuse de catre autoritate", mai arata procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de a se mentine masura preventiva a controlului judiciar pe cautiune fata de omul de afaceri Dan Adamescu. Procurororii cer, de asemenea, mentinerea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 857.301.363 lei asupra unor actiuni si parti sociale pe care Dan Adamescu le detine la diferite societati comerciale.

Dan Adamescu, in prezent internat, sub paza, intr-un spital privat, executa, din 27 mai, pedeapsa de patru ani si patru luni primita in dosarul in care a fost acuzat ca a mituit doi judecatori pentru pronuntarea unor solutii favorabile in dosare de insolventa ale unor firme ale sale.

Prin aceeasi sentinta au fost condamnati fostii judecatori Mircea Moldovan - la 12 ani si doua luni de inchisoare, Ion Stanciu - la trei ani si patru luni, Elena Roventa - la patru ani si sase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani si patru luni de inchisoare, toti avand pedepse cu executare. Dan Adamescu a fost gasit vinovat de dare de mita pentru ca le-a dat 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, ca acestia sa dispuna solutii favorabile in doua dosare de insolventa.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dan Adamescu, transferat din penitenciar in spital, pentru operatie. Ce sanse are sa fie eliberat conditionat
Dan Adamescu, transferat din penitenciar in spital, pentru operatie. Ce sanse are sa fie eliberat conditionat

Dan Adamescu isi pregateste bagajele cu gandul ca va fi eliberat conditionat. Cererea omului de afaceri va fi judecata marti, dar nu isi va putea pleda personal cauza. Cu doar o zi inainte, spun surse apropiate, va fi supus unei interventii chirurgicale.

Dan Adamescu a cerut oficial eliberarea conditionata. Omul de afaceri are de executat 4 ani si 4 luni de inchisoare
Dan Adamescu a cerut oficial eliberarea conditionata. Omul de afaceri are de executat 4 ani si 4 luni de inchisoare

Dan Adamescu a depus prin avocatii sai la Judecatoria Sectorului 4 cererea de eliberare conditionata din executarea pedepsei.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.