Curtea Constitutionala: Modificarile la Statutul cadrelor militare sunt constitutionale

judecatori curtea constitutionala, CCR

Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca sunt constitutionale modificarile la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse dupa ce actul normativ a fost trimis de presedinte pentru reexaminare, respingand astfel sesizarea PDL.

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarea in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care senatorii PDL au reclamat depasirea cadrului cererii de reexaminare formulata de seful statului.

Senatorii PDL au atacat in aprilie la Curtea Constitutionala modificarile la Legea privind statutul cadrelor militare adoptate in sedinta Senatului din 9 aprilie.

Potrivit democrat liberalilor, legea adoptata depaseste cadrul cererii de reexaminare formulata de seful statului si dezbatuta in cele doua Camere ale Parlamentului, fiind astfel neconforma cu prevederile articolului 77 alin. (2) din Constitutie si cu toata jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Democrat-liberalii au mentionat ca parlamentarii puterii au adoptat un alineat 2² la art. 86 din aceasta lege, la dezbaterea cererii de reexaminare a presedintelui, "al carui continut nu are nicio legatura cu continutul cererii de reexaminare in cauza".

Citește și
protest militari disponibilizati
Miting de 1 mai. Militarii in rezerva au protestat in fata Guvernului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Continutul cererii de reexaminare se refera la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si a amiralilor, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani si la trecerea in rezerva a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregatire fizica, in timp ce textul adaugat la Legea rezultata dupa reexaminare se refera la ministerele carora li se aplica dispozitiile din art.86 alin.(2) care, la randul sau, priveste conditiile in care coloneii si comandorii pot fi mentinuti peste limita varstei de grad prevazuta la art.92 din Legea nr.80/1995", arata liderul grupului senatorilor PDL, Cristian Radulescu, intr-un comunicat de presa.

Senatorii au decis, in 9 aprilie, ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare. Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si trei abtineri.

Conform unui amendament propus de Comisia pentru aparare si insusit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica in exclusivitate MApN si structurilor militarizate ale MAI.

Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN si MAI se va face gradual - generalii cu o stea se vor pensiona la varsta de 56 de ani, cei cu doua stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.

Prelungirea perioadei pana la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selectie care functioneaza in institutiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apararii.

Presedintele Comisiei de aparare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, a mentionat, in timpul dezbaterilor, ca serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor functiona in baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face in functie de ierarhia care subordoneaza acele institutii.

Senatul a adoptat acest proiect de lege in calitate de Camera decizionala.

Deputatii au reexaminat, in 26 martie, la cererea presedintelui Basescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptand, cu 302 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 13 abtineri, raportul Comisiei de aparare care stabileste ca generalii pot ramane in sistem pana la 60 de ani, cu aprobarea sefului unitatii.

Deputatii au mentinut prevederea criticata de presedintele Traian Basescu potrivit careia un general care poate sa iasa la 56 de ani la pensie poate fi mentinut de catre conducatorul institutiei pana al 60 de ani, completand proiectul de lege, insa, prin adaugarea unor prevederi clare prin care se stabileste momentul in care generalii ies la pensie. Astfel, in urma reexaminarii proiectului de lege, Camera a stabilit, in urma adoptarii raportului Comisiei de aparare, ca un general cu o stea sa iasa la pensie la 56 de ani, un general cu doua stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani si un general cu patru stele - la 59 de ani.

Seful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificarilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei.

El a prezentat, intr-o conferinta de presa, motivele pentru care a trimis legea inapoi spre reexaminare, dupa care a precizat: "Eu sper ca aceasta lege sa nu mai plece din Parlament niciodata".

"Pot sa o interpretez ca fiind o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, si sunt profund responsabil in ceea ce spun, ori un act care vadeste o evidenta prostie", mai spunea Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Senatul a adoptat masuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse in 2010
Senatul a adoptat masuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse in 2010

Plenul Senatului a adoptat in unanimitate, proiectul de lege prin care sunt majorate pensiile militare care au fost reduse in luna decembrie 2010.

Miting de 1 mai. Militarii in rezerva au protestat in fata Guvernului
Miting de 1 mai. Militarii in rezerva au protestat in fata Guvernului

De 1 mai, n-au fost doar mici si bere, ci si mitinguri. In fata Guvernului a avut loc un protest, organizat de cei care NU mai muncesc. Adica, Sindicatul cadrelor militare disponibilizate.

Pensionarii militari depun plangeri penale impotriva lui Boc, Oprea si Igas
Pensionarii militari depun plangeri penale impotriva lui Boc, Oprea si Igas

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibiliate, in Retragere si in Rezerva va depune astazi la Parchetul ICCJ plangeri penale impotriva premierului Emil Boc si directorului SRI, George Maior, precum si impotriva ministrilor Gabriel Oprea si Traian Igas.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.