Curtea Constitutionala: Modificarile la Statutul cadrelor militare sunt constitutionale
Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca sunt constitutionale modificarile la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse dupa ce actul normativ a fost trimis de presedinte pentru reexaminare, respingand astfel sesizarea PDL.
Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarea in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care senatorii PDL au reclamat depasirea cadrului cererii de reexaminare formulata de seful statului.
Senatorii PDL au atacat in aprilie la Curtea Constitutionala modificarile la Legea privind statutul cadrelor militare adoptate in sedinta Senatului din 9 aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit democrat liberalilor, legea adoptata depaseste cadrul cererii de reexaminare formulata de seful statului si dezbatuta in cele doua Camere ale Parlamentului, fiind astfel neconforma cu prevederile articolului 77 alin. (2) din Constitutie si cu toata jurisprudenta Curtii Constitutionale.
Democrat-liberalii au mentionat ca parlamentarii puterii au adoptat un alineat 2² la art. 86 din aceasta lege, la dezbaterea cererii de reexaminare a presedintelui, "al carui continut nu are nicio legatura cu continutul cererii de reexaminare in cauza".
"Continutul cererii de reexaminare se refera la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si a amiralilor, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani si la trecerea in rezerva a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregatire fizica, in timp ce textul adaugat la Legea rezultata dupa reexaminare se refera la ministerele carora li se aplica dispozitiile din art.86 alin.(2) care, la randul sau, priveste conditiile in care coloneii si comandorii pot fi mentinuti peste limita varstei de grad prevazuta la art.92 din Legea nr.80/1995", arata liderul grupului senatorilor PDL, Cristian Radulescu, intr-un comunicat de presa.
Senatorii au decis, in 9 aprilie, ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare. Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si trei abtineri.
Conform unui amendament propus de Comisia pentru aparare si insusit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica in exclusivitate MApN si structurilor militarizate ale MAI.
Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN si MAI se va face gradual - generalii cu o stea se vor pensiona la varsta de 56 de ani, cei cu doua stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.
Prelungirea perioadei pana la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selectie care functioneaza in institutiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apararii.
Presedintele Comisiei de aparare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, a mentionat, in timpul dezbaterilor, ca serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor functiona in baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face in functie de ierarhia care subordoneaza acele institutii.
Senatul a adoptat acest proiect de lege in calitate de Camera decizionala.
Deputatii au reexaminat, in 26 martie, la cererea presedintelui Basescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptand, cu 302 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 13 abtineri, raportul Comisiei de aparare care stabileste ca generalii pot ramane in sistem pana la 60 de ani, cu aprobarea sefului unitatii.
Deputatii au mentinut prevederea criticata de presedintele Traian Basescu potrivit careia un general care poate sa iasa la 56 de ani la pensie poate fi mentinut de catre conducatorul institutiei pana al 60 de ani, completand proiectul de lege, insa, prin adaugarea unor prevederi clare prin care se stabileste momentul in care generalii ies la pensie. Astfel, in urma reexaminarii proiectului de lege, Camera a stabilit, in urma adoptarii raportului Comisiei de aparare, ca un general cu o stea sa iasa la pensie la 56 de ani, un general cu doua stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani si un general cu patru stele - la 59 de ani.
Seful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificarilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei.
El a prezentat, intr-o conferinta de presa, motivele pentru care a trimis legea inapoi spre reexaminare, dupa care a precizat: "Eu sper ca aceasta lege sa nu mai plece din Parlament niciodata".
"Pot sa o interpretez ca fiind o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, si sunt profund responsabil in ceea ce spun, ori un act care vadeste o evidenta prostie", mai spunea Basescu.
Sursa: Mediafax
Etichete: curtea constitutionala, militari, PDL, statut,
Dată publicare:
22-05-2013 13:05