Senatul a adoptat masuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse in 2010

senat

Plenul Senatului a adoptat in unanimitate, proiectul de lege prin care sunt majorate pensiile militare care au fost reduse in luna decembrie 2010.

Masura este aplicata doar in cazul celor care au obtinut sume mai mici dupa recalcularea sau revizuirea pensiilor.

Proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari ai PNL si PSD, intre care Corneliu Dobritoiu si Gabriel Oprea, urmeaza sa fie supus votului final in Camera Deputatilor.

Potrivit actului normativ, adoptat de Senat, masura de majorare a pensiilor militare la nivelul din 2010 ar urma sa fie aplicata din luna urmatoare intrarii in vigoare a legii, cu toate ca Guvernul a sustinut ca data de intrare in vigoare 1 ianuarie 2014.

Pentru a putea beneficia de majorarea pensiilor, militarii care au inregistrat o reducere a acestor venituri trebuie sa adreseze Casei de Pensii o solicitare pentru emiterea unei decizii de revizuire.

Citește și
traian basescu
Presedintele Basescu i-a rechemat pe ambasadorii din SUA, Rusia si Israel, aflati la final de mandat

CC: Modificarile la Statutul cadrelor militare sunt constitutionale

Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca sunt constitutionale modificarile la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, aduse dupa ce actul normativ a fost trimis de presedinte pentru reexaminare, respingand astfel sesizarea PDL.

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarea in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care senatorii PDL au reclamat depasirea cadrului cererii de reexaminare formulata de seful statului.

Senatorii PDL au atacat in aprilie la Curtea Constitutionala modificarile la Legea privind statutul cadrelor militare adoptate in sedinta Senatului din 9 aprilie.

Potrivit democrat liberalilor, legea adoptata depaseste cadrul cererii de reexaminare formulata de seful statului si dezbatuta in cele doua Camere ale Parlamentului, fiind astfel neconforma cu prevederile articolului 77 alin. (2) din Constitutie si cu toata jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Democrat-liberalii au mentionat ca parlamentarii puterii au adoptat un alineat 2² la art. 86 din aceasta lege, la dezbaterea cererii de reexaminare a presedintelui, "al carui continut nu are nicio legatura cu continutul cererii de reexaminare in cauza".

"Continutul cererii de reexaminare se refera la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si a amiralilor, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani si la trecerea in rezerva a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregatire fizica, in timp ce textul adaugat la Legea rezultata dupa reexaminare se refera la ministerele carora li se aplica dispozitiile din art.86 alin.(2) care, la randul sau, priveste conditiile in care coloneii si comandorii pot fi mentinuti peste limita varstei de grad prevazuta la art.92 din Legea nr.80/1995", arata liderul grupului senatorilor PDL, Cristian Radulescu, intr-un comunicat de presa.

Senatorii au decis, in 9 aprilie, ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare. Ei au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si trei abtineri.

Conform unui amendament propus de Comisia pentru aparare si insusit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica in exclusivitate MApN si structurilor militarizate ale MAI.

Potrivit proiectului, pensionarea cadrelor MApN si MAI se va face gradual - generalii cu o stea se vor pensiona la varsta de 56 de ani, cei cu doua stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani.

Prelungirea perioadei pana la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selectie care functioneaza in institutiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apararii.

Presedintele Comisiei de aparare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, a mentionat, in timpul dezbaterilor, ca serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor functiona in baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face in functie de ierarhia care subordoneaza acele institutii.

Senatul a adoptat acest proiect de lege in calitate de Camera decizionala.

Deputatii au reexaminat, in 26 martie, la cererea presedintelui Basescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptand, cu 302 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 13 abtineri, raportul Comisiei de aparare care stabileste ca generalii pot ramane in sistem pana la 60 de ani, cu aprobarea sefului unitatii.

Deputatii au mentinut prevederea criticata de presedintele Traian Basescu potrivit careia un general care poate sa iasa la 56 de ani la pensie poate fi mentinut de catre conducatorul institutiei pana al 60 de ani, completand proiectul de lege, insa, prin adaugarea unor prevederi clare prin care se stabileste momentul in care generalii ies la pensie. Astfel, in urma reexaminarii proiectului de lege, Camera a stabilit, in urma adoptarii raportului Comisiei de aparare, ca un general cu o stea sa iasa la pensie la 56 de ani, un general cu doua stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani si un general cu patru stele - la 59 de ani.

Seful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificarilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede ca generalii si amiralii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei.

El a prezentat, intr-o conferinta de presa, motivele pentru care a trimis legea inapoi spre reexaminare, dupa care a precizat: "Eu sper ca aceasta lege sa nu mai plece din Parlament niciodata".

"Pot sa o interpretez ca fiind o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, si sunt profund responsabil in ceea ce spun, ori un act care vadeste o evidenta prostie", mai spunea Basescu.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Antonescu: Il pun pe Basescu premier, ca presedinte, daca este propus de castigatorii alegerilor
Antonescu: Il pun pe Basescu premier, ca presedinte, daca este propus de castigatorii alegerilor

Crin Antonescu a declarat marti seara ca il va pune ca presedinte pe Traian Basescu premier in cazul in care acesta ar fi propus pentru functie de catre un partid sau o alianta care ar castiga parlamentarele.

Presedintele Basescu i-a rechemat pe ambasadorii din SUA, Rusia si Israel, aflati la final de mandat
Presedintele Basescu i-a rechemat pe ambasadorii din SUA, Rusia si Israel, aflati la final de mandat

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii Romaniei in SUA, Adrian-Cosmin Vierita, in Federatia Rusa, Constantin-Mihail Grigorie, si in Israel, Edward Iosiper.

Surse: Roberta Anastase se casatoreste in 30 iunie. Traian Basescu ar urma sa-i fie nas
Surse: Roberta Anastase se casatoreste in 30 iunie. Traian Basescu ar urma sa-i fie nas

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor Roberta Anastase, in prezent deputat si vicepresedinte al PDL, se va casatori in 30 iunie, nasi urmand a-i fi, potrivit unor surse, presedintele Traian Basescu si sotia sa Maria.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.