Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat din nou decizia in cazul casatoriei dintre un cetatean roman si un american
Curtea Constituationala a amanat pentru 27 octombrie decizia in cazul cuplului gay care cerea ca realatia lor se fie recunoscuta si in Romania.
Daca s-ar accepta exceptia de neconstitutionalitate, situatia ar deschide o portita si pentru alte cupluri gay, care ar putea astfel sa isi oficializeze relatiile si in Romania.
Pe scurt, povestea celor doi a inceput in 2010, atunci cand un american si un roman s-au casatorit in Belgia, ulterior au cerut si ca autoritatile din Romania sa recunoasca relatia lor, insa nu s-a intamplat.
Am intrebat pe Twitter cititorii ce parere au despre legalizarea casatoriilor gay si iata ce au raspuns:
Ar trebui sa fie legale in Romania casatoriile gay? (vezi aici ce decizie va lua CCR >>> https://t.co/VlpQ5JytV3)
— Stirile ProTV (@StirileProTV) September 20, 2016
Cazul a ajuns la CCR, iar avocatul celor doi sustine ca se incalca drepturile constituationale ale celor doi: dreptul la viata privata - daca cetateanul din Romania ar deceda, cetateanul american nu ar putea sa ii mosteneasca bunurile.
Se incalca si dreptu; la libera circulatie, considera avocatul cuplului, astfel ca barbatul din SUA nu ar beneficia de permis de sedere in calitatea sa de sot.
Cei doi sunt in SUA si asteapta sa vada daca CCR va lua o decizie.
Cazul cuplului gay, analizat de CCR
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a analizat, la 20 septembrie 2016, exceptia de neconstitutionalitate privind recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, incheiate in afara granitelor.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost discutata de Curtea Constitutionala si la 20 iulie 2016, dar judecatorii Curtii au amanat pronuntarea pentru 20 septembrie, presedintele CCR, Valer Dorneanu, declarand ca amanarea unei decizii privind exceptia de neconstitutionalitate referitoare la recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, incheiate in strainatate, a fost luata pentru ca judecatorii vor o analiza aprofundata.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de catre un cuplu de homosexuali, format dintr-un roman si un american, la Judecatoria sectorului 5, dupa ce Inspectoratul General pentru Imigrari al Romaniei a refuzat sa ii acorde cetateanului american drept de resedinta. Judecatoria a admis exceptia de neconstitutionalitate si a trimis-o catre Curtea Constitutionala.
Cuplul de homosexuali s-a casatorit la Bruxelles in 2010 si, ulterior, a contestat in instantele din Romania faptul ca o casatorie intre doua persoane de acelasi sex nu este recunoscuta pe teritoriul tarii noastre.
Cuplul considera ca refuzul autoritatilor din Romania de a recunoaste relatia de familie dintre soti ii impiedica pe cei doi sa se stabileasca in Romania, avand in vedere ca dreptul la rezidenta se acorda exclusiv membrilor familiei.
Concret, autorii exceptiei au contestat articolul 277 alin. 2 si 4 din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene.
Articolul 277 din actualul Cod Civil mai precizeaza ca nici parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex care sunt incheiate in strainatate de catre cetateni romani sau straini nu sunt recunoscute in Romania.
Principalul argument invocat de avocatii cuplului de homosexuali a fost apararea dreptului la viata privata, aducand in acest sens argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Astfel, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a aratat ca dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat sunt incluse si in Constitutia Romaniei si ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei.
La randul sau, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a sustinut ca "actuala legislatie (n. r. din Romania) ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie a persoanelor din minoritatea sexuala pentru ca, interzicand casatoriile intre persoane de acelasi sex si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii".
La 20 iulie 2016, Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe o tema apropiata, dand aviz pozitiv initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei, apartinand Coalitiei pentru Familie, prin care se propune ca definitia familiei sa apara explicit in Constitutie ca fiind uniunea dintre un barbat si o femeie.