Calvarul prin care a trecut Tibi Ușeriu la -37 de grade, la ultramaratonul de la Polul Nord. Mărturia mamei sale
Victorie uluitoare pentru Tibi Ușeriu. Pentru a treia oară a câştigat cea mai grea competiţie: ultramaratonul de la Polul Nord.
Dând dovadă de o tenacitate admirabilă în lupta cu limitele sale, el nu a avut oponent în această cursă: a concurat cu el însuşi. A reuşit să străbată 618 km pe jos în 173 de ore. 23 de alergători s-au înscris în proba infernală, însă 16 au abandonat pe parcurs. Tibi a purtat la finish, tricolorul românesc, şi a fost felicitat apoi pe Facebook de preşedintele Iohannis.
Pe 8 Martie Tibi Ușeriu a pornit în cea mai grea competiţie: UltraMaratonul Artic Ultra 6633 de la Polul Nord.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Încă din prima zi a cursei infernale, Tibi s-a detaşat de ceilalţi concurenţi. După 173 de ore de alergat, în condiţii extreme, cu temperaturi de -37 de grade Celsius, temerarul sportiv a trecut joi seară linia de sosire, ţinând în mâna steagul României.
”Am terminat. Am intrat într-o furtună 4 ore, vai de capul meu. A fost cât pe ce să mă scoată ăștia. Mă bucur că am terminat-o. Îi mult mai grea decât ce o fost înainte.. Deci ultima parte asta de 160 de km cu urcări şi coborâri exact ca Prima, după aia 300 de km de iceroad ceea ce m-a mâncat”, a povestit Tibi pentru Știrile PRO TV.
Tibi s-a ales cu mai multe degerături la picioare şi a mărturisit că ultima parte a cursei a fost un calvar.
”Am văzut toate postările cum s-a chinuit, cum a mers în genunchi, am zis că de ce s-a mai dus? El a vrut asta şi l-a ajutat bunul Dumnezeu şi a dus-o la capăt. Când am văzut că stă cu picioarele pe omăt, când i-am văzut tălpile, am fost gata, nu ştiam ce să fac", a mărturisit mama lui Tibi, Eftinia Moisan.
Competiţia de anul acesta a fost una aniversară - la un deceniu de la prima ediţie, aşa că traseul a fost mai lung cu aproximativ 60 de km. În total, Tibi a alergat 618 kilometri.
”De asta am venit să o termin şi să mă bucur şi că am câştigat-o, să ne vedem cu bine acasă, cu drag. Mă pun că sunt praf. Deci de fiecare dată cred că sunt mai praf decât am fost ultima dată, ştii?”, a mai spus Tibi.
Acasă, familia şi prietenii l-au urmărit cu sufletul la gură.
Doru Ilieș, susţinător: ”Foarte mândru de el, de reuşita lui, de ambiţia pe care o are, l-am văzut pregătit înainte de a porni spre Canada. Incredibiul, mă bucur pentru el, mă aşteptam să termine pentru că ştiu că nu renunţă.”
Ana Sechei, susţinătoare: ”L-am urmărit cu inima în dinţi, am avut destul de multe emoţii. Oamenii au foarte, foarte mare nevoie de un personaj ca şi Tibi, de un supererou în viaţa lor.”
Tiberiu Ușeriu nu a fost mereu sportiv gata să demonstreze lumii că poate învinge moartea. Experienţele pe care le-a trăit până la 35 de ani l-au pregătit pentru această cursă nebună. A plecat din ţară după Revoluţie şi după ce a lucrat în câteva restaurante, a crezut că a găsit căi mai uşoare de a face bani. A ajuns martor la alba-neagra în Gran Canaria, apoi a devenit garda de corp pentru un politician sârb care făcea parte din mafie şi a fost implicat în afaceri ilegale, cum ar fi jafuri armate.
După ce a stat într-o închisoare de maximă siguranţă, timp de zece ani, a reuşit să o ia pe un drum mai bun, alergând în competiţii extreme pentru o cauză nobilă: Tasuleasa Social, o asociaţie care împădureşte România.
Tibi Ușeriu a participat la concurs alături de alţi 3 români, dar din cauza condiţiilor extreme aceştia au abandonat competiţia.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!