De la "nu îl ispitim pe Dumnezeu" la "nu se ia prin rugăciune". Pozițiile oficiale ale marilor culte privind Covid - 19

Principalele culte religioase din România recomandă credincioșilor să respecte regulile de igienă

Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Muftiatul Cultului Musulman din România recomandă credincioșilor să respecte regulile de igienă și să asculte recomandările autorităților cu privire la prevenirea coronavirusului.

”Curățenia face parte din credință. Omul este dator să aibă grijă de corpul primit ca zălog din partea Creatorului, iar unul dintre principiile fundamentale ale omenirii este întreținerea sănătății. 

În contextul actual, ne confruntăm la nivel global cu virusul COVID-19. Facem apel la toți enoriașii să respecte cutumele religioase referitoare la igienă și, de asemenea, să respecte toate măsurile şi recomandările autorităţilor statului în această privinţă”, spune un comunicat al Muftiatului Cultului Musulman din România, semnat de muftiul Iusuf Muurat.

”Dacă într-un loc este carantină, nu vă duceți acolo. Iar dacă sunteți prinși în carantină, nu ieșiți de acolo”, se arată într-un citat din Coran prezentat de muftiat.

Ce spune Biserica Ortodoxă Română

Citește și
O biserică promite „imunizarea” împotriva coronavirusului, în cadrul unei slujbe
O biserică promite „imunizarea” împotriva coronavirusului, în cadrul unei slujbe

Măsuri speciale de igienă invocă și Biserica Ortodoxă Română.
Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă.

De asemenea, persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire.

În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei.

Totodată, persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

„Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, a transmis Patriarhia Română.

Poziția Bisericii Catolice

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, Francisc Doboș, a declarat că Biserica Catolică din România va respecta legile și recomandările autorităților cu privire la evitarea răspândirii coronavirusului.

„Vom ține legătura întotdeauna cu autoritățile. Vom respecta legile țării. Trebuie să fim prudenți, știm că Dumnezeu ne salvează, dar nu îl ispitim pe Dumnezeu. Asta nu înseamnă că nu respectăm toate măsurile de igienă, ceea ce am și comunicat încă de la început, încă din primele zile. Deja în bisericile noastre evităm să atingem aghiasmatarele, evităm să ne dăruim semnul păcii. Asta nu înseamnă că ne lipsim de credință, ci că suntem prudenți unii cu alții”, a spus preotul Francisc Doboș.

Marți, 10 martie, Papa Francisc a îndemnat preoții să "aibă curajul să iasă și să meargă în vizită la bolnavii" infectați cu Covid - 19. ''Să ne rugăm Domnului şi pentru preoţii noştri, pentru ca aceştia să aibă curajul să iasă şi să meargă în vizită la bolnavi, purtând puterea cuvântului lui Dumnezeu şi a euharistiei şi să însoţească personalul medical şi voluntarii în activitatea acestora'', a declarat el, conform AFP, citat de Agerpres.

BOR nu închide bisericile

O intervenție special în acest context a avut purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, potrivit căruia ”Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”.

„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR pentru Realitatea Plus.

„Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale. Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină”, a mai spus Vasile Bănescu.

Câți ortodocși, catolici și musulmani sunt în România

Reacțiile vin în contextul în care autoritățile din țara noastră au interzis, începând de astăzi, activitățile care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane.

Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private.

În România sunt 18 culte religioase recunoscute oficial.
Potrivit ultimelor date, 86,5% dintre românii care și-au declarat religia sunt ortodocși, 4,6% sunt romano-catolici, 3,2% s-au declarat reformați, iar 1,9% penticostali.

Musulmanii reprezintă 0,3% din populația țării.

 

Citește și...
Medicii din Grecia, supărați că toți credincioșii sunt împărtășiți cu aceeași linguriță
Medicii din Grecia, supărați că toți credincioșii sunt împărtășiți cu aceeași linguriță

Medici şi responsabili din domeniul sănătăţii din Grecia denunţă faptul că puternica Biserică Ortodoxă poate continua să oficieze slujbe religioase şi mai ales să îi împărtăşească pe credincioşi, în pofida riscurilor de răspândire a coronavirusului.

O biserică promite „imunizarea” împotriva coronavirusului, în cadrul unei slujbe
O biserică promite „imunizarea” împotriva coronavirusului, în cadrul unei slujbe

Poliţia braziliană a deschis o anchetă asupra unei biserici evanghelice care a anunţat o slujbă în cadrul căreia „va imuniza împotriva oricărei epidemii, virusuri sau boli”, a anunțat comisarul responsabil cu acest caz, relatează AFP.

Sfaturile Bisericii pentru enoriași, în lupta cu coronavirusul: semnul Crucii și apă sfințită
Sfaturile Bisericii pentru enoriași, în lupta cu coronavirusul: semnul Crucii și apă sfințită

În condițiile în care în Italia crește alarmant numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, Episcopia Ortodoxă Română cu sediul la Roma vrea să îi ajute pe credincioși.

Recomandări
Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne incertă. Cum a decurs vizita diplomației olandeze la București
Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne incertă. Cum a decurs vizita diplomației olandeze la București

Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne incertă. Mai ales după ce oficiali din aceeași țară au făcut declarații contradictorii.  

Ministrul italian al Apărării: Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe al Treilea Război Mondial
Ministrul italian al Apărării: Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe al Treilea Război Mondial

Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună”.

Viscolul a făcut ravagii în Capitală. Sute de utilaje au fost puse în alertă vineri spre sâmbătă noapte
Viscolul a făcut ravagii în Capitală. Sute de utilaje au fost puse în alertă vineri spre sâmbătă noapte

În Capitală vântul puternic a pus la pământ zeci de copaci, chiar dacă zăpada care a început să cadă vineri seară nu a creat deocamdată probleme.