Cum vor funcționa de luni creșele din București. Ce trebuie să știe părinții
Creșele din București se vor redeschide de luni cu măsuri speciale, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, scrie agerpres.
În Sectorul 1, toate cele cinci creşe aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 se redeschid de luni, însă numărul de locuri a scăzut la 512 ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Este vorba despre Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată, Complexul Social de Servicii Vrancei, Complexul Social de Servicii Sfântul Nicolae, Complexul Social de Servicii Sfântul Andrei şi Complexul de Servicii Sociale Jiului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pentru respectarea Ordinului privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, after-school-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Primăria Sectorului 1 a anunţat că poate pune la dispoziţia părinţilor doar 80% din totalul locurilor la creşă, adică 512 locuri dintr-un total de 640 în cele cinci creşe pe care le administrează.
În Sectorul 2, Creşele Sinaia, Teiul Doamnei, Ciobănaşului şi Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 23 din Sectorul 2 se redeschid de luni şi vor funcţiona şi ele la capacitate redusă.
Creşa Ciobănaşului va avea o capacitate diminuată de 80 de locuri faţă de 175, Creşa Sinaia - 38 de locuri faţă de 80, Creşa Teiul Doamnei - 38 de locuri faţă de 80, Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 23 - 15 locuri faţă de 30.
Activitatea Unităţii de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 137 va rămâne în continuare suspendată, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în Ordinul MS privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, after-school-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, iar părinţii vor fi orientaţi către Creşa Teiul Doamnei şi Creşa Sinaia.
În Sectorul 3, creşele din Sectorul 3 se redeschid începând de luni pentru copiii reînscrişi în următorul an şcolar, ai căror părinţi nu au alternative, au un serviciu stabil şi a căror prezenţă la locul de muncă este necesară zilnic.
Programul de funcţionare a creşelor va fi zilnic, de luni până vineri, între orele 7,00 şi 17,00.
Accesul copiilor în creşă se va face eşalonat, la orele 7,00, 7,30, 8,00, acestea fiind stabilite în prealabil între părinţi şi conducerea creşelor.
În Sectorul 4, creşele, grădiniţele şi after-school-urile din Sectorul 4 se redeschid de luni, în funcţie de numărul de solicitări primite din partea părinţilor.
Primarul de sector, Daniel Băluţă, declara recent că pot fi primiţi doar jumătate dintre cei 1.000 de copii care sunt în prezent înscrişi.
În Sectorul 6, programul "Creşa de vară" începe luni în Sectorul 6.
Admiterea copiilor la program se face, în limita locurilor disponibile, pe bază de cerere, respectând criterii de eligibilitate.
Programul centrelor de zi de tip creşă din Sectorul 6 este 6,00 - 18,00.
Ce prevede Ordinul dat de Ministerele Educației, Sănătății și Muncii
Ordinul comun al ministerelor Educaţiei, Sănătăţii şi Muncii privind redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor a fost publicat pe 15 iunie în Monitorul Oficial.
Conform documentului, unitatea de învăţământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii.
Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual.
Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum şi celelalte accesorii neesenţiale.
Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. În acelaşi timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condiţiilor privind evitarea contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea la mai puţin de doi metri.
La intrarea în grădiniţă, creşă, after-school o persoană desemnată va asigura fluidizarea sosirilor şi fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.
Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/ persoana desemnată.
Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius; în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius se recomandă repetarea măsurării după o perioadă de 2 - 5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiţi la program (aceştia sunt lăsaţi în grija părinţilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate).
Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde.
"Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de începerea activităţii şi după somnul copiilor, la sfârşitul programului. Curăţenia generală se va face prin spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţi, biocide avizate. Toate suprafeţele trebuie curăţate - inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent, prin ştergerea cu apă şi detergent", prevede ordinul.
Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.
Normele de igienă se vor respecta şi în timpul servirii mesei, se va renunţa la servirea mesei în spaţiul special amenajat pentru a evita aglomerarea şi interacţiunile între copii.
"Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4,5 mp/copil. Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor) la cel puţin 2 metri distanţă între ele", mai stipulează ordinul.
Totodată, izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febră peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate şi nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere.
Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu, iar angajaţii care prezintă simptome respiratorii, febră şi oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute în timp ce sunt la serviciu vor merge acasă cât mai curând posibil şi se vor adresa medicului de familie.
Masca facială va fi utilizată exclusiv la creşă, grădiniţă, after-school de către tot personalul angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei.
Sursa: Agerpres
Etichete: bucuresti, coronavirus, pandemie, creșe, redeschidere,
Dată publicare:
21-06-2020 11:29