Cum vor fi reduse facturile la energie. Guvernanții și-au înoit promisiunile de a acorda sprijin
Guvernanții și-au înoit promisiunile de a acorda sprijin pentru plata facturilor la energie, după scumpirile din ultima vreme.
Executivul ar urma să aprobe în această săptămână ordonanța de urgență care va acoperi un sfert din facturile la gaze naturale și energie electrică, pentru aproximativ cinci milioane de familii cu venituri medii. Măsura completează legea consumatorului vulnerabil prin care sunt ajutați doar cei cu venituri mici și foarte mici.
Ministrul energie a fost invitat de parlamentari să explice de ce s-au scumpit atât de mult energia electrică şi gazele. Virgil Popescu a explicat că nu este vorba doar de România, ci de o scumpire la nivel mondial. A promis însă din nou că va fi aprobată ordonanţa prin care vor fi sprijiniţi consumatorii care au cel mult 200 de kw pe factura lunară.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "La energie electrică, vorbim despre consumatori care consumă între 30 şi kw şi 200 de kw lunar, şi vorbim despre 65% din populaţia româniei. La gazele naturale, vorbim între 100 şi 1200 de mc, acolo putem să vorbim de la garsoniere până la să zicem locuinţe cu 120 de mp".
Calculul de consum s-a făcut pentru un venit mediu. Ar beneficia de reducere cinci milioane de gospodarii dintr-un total de opt milioane.
Compensarea se va regăsi automat în factură, fără ca beneficiarii să fie puşi pe drumuri, spre deosebire de legea consumatorului vulnerabil care intră în vigoare tot din noiembrie, şi care spune că beneficiarii trebuie să ducă un dosar la primărie. În cazul acestei legi, beneficiarii ajutoarelor la energie sunt persoanele cu venituri de cel mult 1.400 de lei pe membru de familie.
Experţii în energie susţin însă că această creştere a preţului la energie şi la gaze va duce la scumpiri în lanţ.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Sunt o serie de mărfuri în care creşterea va fi semnificativă. Tot ce înseamnă produse din sticlă, ceramică, materiale de construcţii, ciment şi, de ce nu, vorbim chiar şi de pâine, unde e un impact important în preţul final".
Ordonanţa privind compensarea preţului la energie ar trebui aprobată în această săptămână de executiv.