A inceput constructia la baza militara de la Deveselu. Ce inseamna venirea americanilor in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Ceremonia care marcheaza inceputul lucrarilor la scutul american antiracheta de la Deveselu, judetul Olt, a avut loc luni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.

Constructia Facilitatii de aparare de la Deveselu reprezinta un plus nu doar pentru interesele de aparare nationale ale Romaniei, ci si pentru economia locala, care va beneficia de investitiile facute de SUA.

Peste 1.000 de romani din zona vor fi angajati pentru a ajuta la ridicarea complexului militar.

Construirea bazei, unde vor fi relocati 200 de soldati americani, reprezinta cea mai importanta investitie intr-un obiectiv militar din ultimii 20 de ani, in Romania.

Pe o suprafata de 108 hectare, complexul va contine zece constructii, in timp ce cladirea in care se va afla radarul va avea o inaltime de 15 metri.

Citește și
Traian Basescu, Joe Biden
Traian Basescu a fost sunat de vicepresedintele SUA, Joe Biden. Au discutat despre Deveselu si Siria
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Lucrarile de la Deveselu vor dura doi ani, baza urmand a deveni operationala in 2015.

Ce fel de rachete vor ajunge in Oltenia

Potrivit Pentagonului, in Romania vor fi functionale pana in 2015 rachete de tip Standard Missile-3 Block IB - varianta terestra.

Acestea au 350 mm in diametru, lungime de 6,6 m si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare.

Raza lor de actiune este de 600 km. Costul unei singure rachete este de 15 milioane de dolari.

Cat costa investitia in sistemul antiracheta

Costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual, pentru functionarea sistemului, banii fiind suportati de SUA.

Pentru Romania nu implica niciun fel de costuri amplasarea acestui sistem, tarii noastre revenindu-i doar punerea la dispozitie a fostei baze militare si asigurarea pazei sistemului.

Cum functioneaza sistemul anti-racheta

Un scut anti-racheta este un sistem de aparare anti-aeriana extrem de complex - cel mai bun existent in acest moment.

Arsenalul de armament trebuie sa fie activ in permanenta.

Acesta intra in stare de alerta abia atunci cand o racheta este lansata de catre unul dintre statele considerate inamice de catre NATO si SUA.

Mai intai un radar de pe orbita Pamantului detecteaza proiectilul care ameninta Europa si imediat se transmite un semnal spre baza militara de la Deveselu.

In cateva minute, militari romani si americani de aici trebuie sa lanseze spre racheta inamica o racheta cu rol defensiv, care sa o intercepteze si sa o distruga inca din aer, inainte de a produce pagube.

De ce a fost ales Deveselu

Baza militara si amplasarea comunei Deveselu, din judetul Olt sunt cele mai sigure din Romania, potrivit presedintelui Traian Basescu.

Acesta a anuntat ca s-au analizat cei 120 de parametri de siguranta si ca in urma unei dezbateri, Deveselu s-a calificat pentru amplasarea celor 24 de rachete americane.

La Deveselu se afla in prezent un aeroport militar apartinand Ministerului Apararii Nationale, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 de hectare.

Care sunt etapele implementarii sistemului american de aparare antiracheta in Europa?

Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apararii la 1 februarie 2010, sunt avute in vedere patru etape de realizare:

- Etapa I (in desfasurare):

* Protejarea unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave, insotita de amplasarea unui sistem radar inaintat, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei. Prima etapa a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea in Marea Mediterana a navei „USS Monterey”, echipata cu sistemul Aegis.

- Etapa II (orizont de timp 2015):

* Extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in unitati terestre din Europa de Sud-Est. In proiect, este convenit faptul ca interceptorii vor fi amplasati in Romania, in timp ce locatia bazei radar urmeaza a fi stabilita.

- Etapa III (orizontul de timp 2018):

* Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in Polonia, precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi interceptori SM-3, amplasati pe mare si pe uscat.

- Etapa IV (orizontul de timp 2020):

* Extinderea protectiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar. Raportul considera EPAA drept contributia nationala a SUA la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta preconizat de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Intre timp, americanii au anuntat ca renunta la implementarea etapei a IV-a in Romania, din cauza amenintarii reprezentate de Coreea de Nord.

Citeste si: Rusia nu vede vreo "concesie" in restructurarea scutului antiracheta american

Reactia Rusiei la amplasarea scutului american in Romania

Rusia s-a declarat in numeroase randuri ingrijorata de amplasarea scutului atat de aproape de teritoriul sau, aducand in discutie amenintarea la adresa propriei sale securitati nationale.

Oficialii de la Moscova au cerut ori ca Rusia sa fie inclusa in proiect, ori garantii ca sistemul antiracheta o vizeaza.

SUA si NATO au explicat ca scutul antiracheta nu este indreptat catre Rusia, ci catre amenintarile care pot veni din Orientul Mijlociu.

In ceea ce il priveste pe presedintele Traian Basescu, acesta a afirmat ca scopul scutului ancheta este pur defensiv.

Citeste si: Basescu: Scutul va apara Romania si tot ce e in spatele ei pana hăt-departe

Ce a insemnat baza Deveselu, inainte de venirea americanilor si  de ce Romania

Baza Aeriana de Vanatoare-Bombardament de la Deveselu a fost construita cu sprijin sovietic, devenind apoi o importanta baza de aviatie militara, cu toate dotarile necesare.

Acolo au aterizat primele aparate MIG 15, in martie 1952, iar ulterior ele au fost inlocuite cu MIG 19.

Prima escadrila de MIG-21F-13 a aterizat tot la aceasta baza, in februarie 1962.

Tot ca o premiera, la baza aeriana de la Deveselu a fost facut primul zbor supersonic cu un MIG 19, in anii '60.

Baza de la Deveselu servea in anii '80 atat pentru zboruri de noapte, cat si pentru zboruri de zi, cu patru escadrile, operate de 100 de piloti.

Pana in anii '90, baza a mai functionat doar pentru aparare aeriana cu o singura unitate operata pe timp de noapte.

In ceea ce priveste intrebarea de ce a fost Romania aleasa sa gazduiasca scutul antiracheta, subsecretarul de stat american Ellen Tauscher a declarat, in urma cu doi ani, ca Deveselu a fost locul ales datorita infrastructurii, dar si a pozitiei geografice foarte bune.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Au inceput, oficial, lucrarile de constructie la scutul american antiracheta de la Deveselu
Au inceput, oficial, lucrarile de constructie la scutul american antiracheta de la Deveselu

PROTV NEWS a transmis LIVE ceremonia de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea de aparare antiracheta din cadrul Bazei Militare de la Deveselu. La eveniment participa si presedintele Traian Basescu.

Traian Basescu a fost sunat de vicepresedintele SUA, Joe Biden. Au discutat despre Deveselu si Siria
Traian Basescu a fost sunat de vicepresedintele SUA, Joe Biden. Au discutat despre Deveselu si Siria

Presedintele Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joseph Biden, au avut o conversatie telefonica, la cererea oficialului american, subiectele vizand relatiile bilaterale, baza de la Deveselu, criza din Siria.

Mircea Dusa a discutat in SUA despre Afganistan, avioanele F16 si despre baza de la Deveselu
Mircea Dusa a discutat in SUA despre Afganistan, avioanele F16 si despre baza de la Deveselu

Mircea Dusa s-a intalnit in cursul vizitei oficiale in SUA, cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cei doi discutand despre cooperarea bilaterala, securitatea internationala, achizitia de avioane F16, precum si despre baza de la Deveselu.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.