Cum și-au petrecut weekendul cei care au venit la munte în minivacanța de Rusalii. Au fost fascinați de peisaje
A fost o zi plină de veselie la munte, în special pentru cei care au ales potecile mai puțin umblate.
De plidă, în loc de Valea Prahovei unii s-au îndreptat spre zonele de poveste din județul Covasna. Locurile de agrement n-au fost aglomerate, peisajele i-au fermecat, iar localnicii i-au îmbiat cu mâncăruri delicioase. Și în Apuseni Rusaliile au adus lumină și culoare.
Sotii Oros bat țara în lung si în lat cu rulota. Acum i-am găsit pe Bolta Pivniței, cel mai frumos deal din Covasna.
Laszlo Oros, turist: „Când avem timp și vedem că e frumos, mergem câte o săptămână."
Sărbătoarea care a umplut dealul de curioși este un festival ecvestru dedicat husarilor - cavaleria înființată de Matei Corvin în urma cu 500 de ani. Într-o arenă special amenajată, husari în costume tradiționale se întrec în probe de galop și îndemănare.
Ianos Demeter, organizator: „Avem una dintre cele mai mari panorame din Carpați, putem vedea de la Făgăras si până la Oituz. Sunt vreo 100 de kilometri.”
De jur-împrejur, pe vetrele încinse, bucătarii au îmbiat musafirii cu fripturi din cărnuri proaspete, afumături, tocănițe picante și murături răcoroase.
Înainte de plecare, turiștii au poposit și în târgul de artizanat, pentru cadouri sau mici suveniruri. O tarabă cu bijuterii făcute din cioburi de porțelan a atras atenția în mod deosebit.
Hanna Beatrice Daniel, bijutier: „Le fac din farfurii de porțelan și sunt montate în argint. Asta e farfuria spartă și așa a ieșit bijuteria.”
Vacanța de Rusalii a umplut și ulițele unuia dintre cele mai frumoase sate din România, Rimetea, la poalele Munţilor Trascău.
Niște tineri din Cluj au venit special cu cortul pentru a explora zona. Au ales un traseu de 10 kilometri care străbate pădurea.
Turist: „Am făcut o drumeție sus pe Ardaș Cheia. E unul dintre cele mai frumoase sate din jurul Clujului și ai destul locuri unde să mănânci un gulaș și papanași."
Turist: „Am ales această zonă pentru că ne-am dorit altceva decât Valea Prahovei și chiar este mai liber și e foarte frumos."
Unii au luat la pas satul și traseele care te poartă până în vârf de munte, alții sau au optat pentru biciclete.
Turistă: „Am făcut tot traseul. 5-6 ore noi am mers. Ne-am așezat acolo de câteva ori ca să vedem natura și e foarte frumoasă.”
Turist cu bicicleta: „E zonă frumoasă și trebuie să ne uităm mai de aproape, vârfurile, dacă putem urca, încercăm.”
Pentru a închiria biciclete, prețul pentru o zi este de 50 de lei. Raftingul pe Arieș cu echipamentul inclus este 150 de lei, iar un zbor cu parapanta ajunge la 300 de lei.