Cum și-au învins românii teama de vaccinare. „Mor prea mulţi. Asta ne-a speriat”
Maratonul vaccinărilor din acest sfârşit de săptămână are loc în Bucureşti şi în alte mari oraşe din ţară. Măsura de încurajare a imunizării vine după ce săptămâna trecută au fost vaccinaţi mai mulţi români decât pe toată durata verii.
Dar tot nu stăm bine. Campania de vaccinare trebuie intensificată dacă vrem să scăpăm de pandemie. Aşa că unele centre de imunizare vor funcţiona în toate zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, până la sfârşitul anului.
În Bucureşti sunt deschise opt centre. Cei care vor să se vaccineze nu au nevoie de programare, trebuie doar să aibă la ei buletinul. Echipele medicale vor sta la dispoziţia lor până la miezul nopţii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter: „Pentru a câta doza v-aţi vaccinat?”
Femeie: „Primă cu Johnson.”
Reporter: „Şi de ce aşa târziu?”
Femeie: „N-a fost pe lista mea de priorităţi momentan.”
Reporter: „Şi acum de ce e o prioritate?”
Femeie: „S-au băgat restricţii, să mă protejez…”
78% dintre cei care s-au imunizat în ultima săptămână provin din rândul populaţiei active.
Reporter: „V-aţi vaccinat?”
Bărbat: „Da.”
Reporter: „Cu a câta doza?”
Bărbat: „Prima.”
Reporter: „Păi şi de ce aţi venit aşa târziu?”
Bărbat: „Mi-era frică, teamă aşa, nu ştiu.”
Tânăr: „Tocmai acuma m-am hotărât să mă vaccinez din cauza vârstei. Adică, abia am făcut 18 ani şi am dreptul.”
În cazul celor care se vaccinează cu Johnson&Johnson, certificatul verde se eliberează în zece zile. Spre deosebire de Pfizer, unde durează 31 de zile, Moderna - 38 de zile şi Astra Zeneca - nouă săptămâni.
Acţiuni similare sunt în desfăşurare în Sibiu, Braşov, Piteşti, Ploieşti sau Cluj. La Cluj, maratonul are loc la centrul drive through, unde au ajuns sute de maşini.
dr. Borțan, medic centru drive through: „Vor mai multă siguranţă. Oamenii sunt speriaţi pentru că incidența persoanelor decedate este din ce în ce mai mare.”
În tot acest timp, în zona rurală ajung mai multe caravane mobile.
Localnic: „Bineînţeles că ne-am hotărât, mor prea mulţi, asta e treaba. Asta ne-a speriat.”
În comuna Schela, din Gorj, în special vârstnicii au cerut să fie imunizaţi. Până acum nu au avut încredere în eficiența vaccinurilor, însă mulţi s-au speriat după ce au văzut cât de mulţi oameni mor.
Localnic: „Mi-a fost şi un pic teamă, eu ştiu, dar acum m-am hotărât. Am zis că aşa e bine.”
Localnic: „M-am hotărât şi cred că e înspre binele meu şi al familiei mele. Îndrum să vină toată lumea, ca să scăpăm de pandemie.”
Valeriu Gheorghiță, preşedinte Comitetul Naţional de Vaccinare: „Sperăm că un număr tot mai mare de persoane să se adreseze pentru vaccinare, pentru că doar în felul acesta reducem riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital, de a pierde viaţa din cauza maladiei Covid-19.”
Numărăm în acest moment doar 6,2 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. Aşa se explică de ce România se afla pe locul șase din Europa, în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de Covid înregistrate la mia de locuitori. Şi pe locul nouă dacă ne raportăm la nivel mondial.
Chiar dacă oamenii par să înţeleagă în număr tot mai mare ca serurile anti-Covid sunt singurele arme împotriva formelor grave de boală, cifrele încă nu ne ajută! Ar mai trebui vaccinaţi încă 4,8 milioane de români dacă vrem să atingem imunizarea în masă. Şi ar trebui să facem asta cât mai curând dacă nu vrem ca valul cinci să vină peste noi înainte să scăpăm de valul patru. În prezent, rata de vaccinare a populaţiei adulte este mai mică de 45 %, mult sub pragul de 70 % care ne-ar scăpa de pandemie.