Cum se va desfășura pelerinajul de hramul Sfintei Parascheva. Sărutatul raclei, la latitudinea fiecărui pelerin

Ultima actualizare: 30-09-2020 19:46

Ne mai desparte o săptămână de cel mai mare pelerinaj religios organizat în România. De hramul Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, Iaşul se umple de credincioşi.

Anul acesta, autorităţile îi roagă pe oameni să respecte toate regulile sanitare. Dar nu au luat nici o decizie cu privire la pupatul moaştelor. Totul ţine de oameni, spun responsabilii, care atrag atenţia că riscul de îmbolnăvire este foarte ridicat.

În curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se pregăteşte baldachinul pe care va fi aşezată racla în care sunt moaştele Sfintei Parascheva. Cei care vor ajunge la Iaşi peste o săptămână sunt rugaţi ferm să respecte măsurile de protecţie.

Între pelerini trebuie să fie păstrată o distanţă de un metru şi jumătate. Fapt care duce la dublarea sau triplarea timpului de aşteptare în coloană. În anii trecuţi, oamenii stăteau la rând chiar şi 20 de ore, în ziua hramului, pentru a atinge racla sfântă.

Acum, probabil, vor sta şi mai mult. Va exista un culoar de acces spre baldachin, iar după ce se vor închina la sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona lăcaşului de cult. Sărutatul raclei rămâne la latitudinea fiecărui pelerin.

Mihai Chirica, primar Iaşi: „Nu va mai fi coada aia multiplă, cu 2, 3, 7 unul lângă celălalt, ci va fi câte unul, înşiruit în şir indian, ceea ce presupune foarte multe efoturi, pe care ni le-am asumat împreună cu Mitropolia Moldovei. Nu se vor mai face acele zone de comerţ cu produse bisericeşti. Vom da ceaiul direct la rând, nu le dăm voie să iasă, nu vom mai organiza rândul pe lângă pereţi şi curţi şi case, să nu se aglomereze cu localnicii”.

Şi numărul forţelor de ordine se va dubla. Slujba religioasă de pe 14 octombrie se va ţine în fata Catedralei, însă marea de oameni pe care o vedeam în anii trecuţi va dispărea.

Preot Constantin Sturdzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „În Catedrală nu se poate staţiona, dar oamenii pot intra pe un culoar bine delimitat, pe un traseu şi se pot închina, pot trece prin fata sfintelor icoane şi apoi ieşi pe un alt traseu”.

Între timp, măicuţele de la mănăstirile din oraş cos veşminte speciale pentru moaşte.

Reporter: „V-ați temut vreun moment că poate acest pelerinaj să nu fie organizat de teama sau din cauza coronavirusului?”
Maica Dositeea, stareţa Mănăstirii Copou: „Ne-am temut, dar sperăm să fie, totuşi, o sărbătoare frumoasă”.

Mare parte dintre locurile de cazare din hoteluri au fost deja rezervate de turiști. Preţurile au scăzut, iar sejurul poate fi plătit şi cu tichete de vacanţă.

Adrian Dădu, administrator de hotel: „Tarifele, să spunem, sunt într-o uşoară scădere faţă de anul trecut, împinşi de această pandemie. Suntem undeva la 50 de euro camera dublă”.

Pelerinii care se vor aşeza la rând vor primi măşti. De-a lungul traseului stabilit, vor fi montate dozatoare automate cu dezinfectant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO