In Maramures a venit deja Craciunul. Imaginile cu carnati si sarmale care-ti pot strica postul
Ulitele Muzeului Satului din Baia Mare au rasunat de colinde, iar mirosul de carnati, jumari, sarmale cu mamaliguta si vin fiert i-a innebunit pe cei care mai au de respectat cateva zile de post.
Bunatatile au fost gratis absolut, asa ca toata lumea a mancat pe saturate si a mai luat si la pachet.Toti cei care au vrut sa vada cum sarbatoresc maramuresenii Craciunul si cum arata satul de odinioara au aflat astazi pe viu. De dimineata cei mai vrednici au taiat porci si au pregatit fel si fel de bucate. S-au preaparat carnati, caltabosi, jumari dar si clasica tocanita de porc. Nu au lipsit de pe mese nici sarmalele colaceii si vinul fiert.
Un alt bucatar amator, din Somcuta Mare a taiat grasunul asa cum a invatat el de la parinti si bunici. Si dulciurile iti furau ochii. Gospodinele nu si-au tras deloc sufletul si au facut platouri dupa platouri. Un astfel de moment ar fi fost unul ratat fara colindatori. Imbracati in port traditional sau costumati in urs ori capra acestia le-au adus aminte oaspetilor de obiceiurile de alta data din zona Maramuresului.
Sursa: Pro TV
Etichete: maramures, colinde, ardeal, taierea porcului,
Dată publicare:
23-12-2013 11:53