Cum se modifică sistemul de impozitare a clădirilor. Taxele ar putea crește și cu 60% pentru unele locuințe
Marcel Ciolacu a făcut, joi, precizări privind intenţia de a aplica impozitul pe clădiri în funcţie de valoarea imobilului. Liderul PSD a spus că nu va fi de acord ca un apartament de 1 milion de euro să aibă același impozit ca unul de 80.000 de euro.
În privinţa excepţiilor din Codul Fiscal, el a afirmat că ele însumează 64 de miliarde de lei, şi că organismele internaţionale ne-au atras atenţia asupra acestui lucru, la fel şi Comisia Europeană. Despre o impozitare a câştigurilor din jocurile de noroc, Ciolacu a spus că ”este posibil să se ia o astfel de măsură”.
Liderul PSD s-a referit în declaraţie la excepţiile din Codul Fiscal. ”Aţi văzut că şi organismele internaţionale ne-au atras atenţia asupra acestui lucru, şi Comisia Europeană, excepţiile din Codul Fiscal în acest moment însumează în jur de 64 de miliarde ( de lei, nr). Sunt un pic cam mult”, a afirmat liderul PSD, precizând că ministrul de Finanţe şi ANAF-ul şi-au luat în comun un ritm de digitalizare a ANAF şi a sistemului vamal şi speră să menţină acest ritm, potrivit News.ro.
”Orice decizie pe care o vom lua cu certitudine nu va deranja foarte mult sistemul, în acest moment, şi partenerii sociali”, a mai spus Ciolacu, arătând că ministrul de Finanţe are discuţii cu partenerii sociali.
Despre impozitul pe clădiri, el a precizat că se va stabili în funcţie de valoare. „Cred că e un lucru de bun simţ, primarii au o marjă, ei hotărăsc, au un minim şi un maxim”, a mai spus Ciolacu, arătând că există o grilă notarială care se poate aplica.
”Nu îmi cereţi ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău, care face 80.000 de euro, că nu voi fi de acord cu aşa ceva”, a mai completat Ciolacu.
Planul Guvernului este să se treacă de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. O astfel de decizie ar duce la creșterea impozitului pe locuință cu până la 60% în București, în timp ce în alte orașe cu prețuri mari la case ar rezulta, de asemenea, majorări, în orașele cu piețe imobiliare neatractive, impozitele ar putea chiar să scadă, potrivit Profit.ro.