Cum se explică creșterea economică a României din statistici. Prognozele sunt însă îngrijorătoare
Economia României este în continuare pe plus, cu o creștere de aproape 6 procente, în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
Numai că avansul vine tot din consum, adică din faptul că românii au cheltuit mai mulți bani la cumpărături, ori pentru vacanțe. Grav este că industria și agricultura sunt puternic afectate de criza energiei și de secetă, așa că perspectivele, atrag atenția economiștii, nu sunt liniștitoare. Deja, în țările din vestul Europei, se vorbește despre recesiune.
Consumul a alimentat creșterea economică din prima jumătate de an, și nu producția. După ridicarea restricțiilor, oamenii au ieșit din case - au cumpărat mai mult, s-au plimbat și au fost largi la pungă, spun specialiștii.
Alegeri 2024
19:02
Ce au declarat candidații la prezidențiale la ieșirea de la urne. Mesajele transmise alegătorilor în ziua votului
18:24
Dosar penal pentru un vrâncean care a vrut să voteze deși avea interdicție. Explicația halucinantă dată polițiștilor
18:21
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „În perioada de pandemie s-au făcut economii, care au ieșit din sistemul bancar și s-au dus în consum. Cu o inflație ridicată, cei care își doreau un bun de folosință îndelungată nu au mai amânat acea cumpărare și deci am avut creștere a consumului. Aceste economii în mare parte s-au terminat, deci va urma o decelerare a consumului și implicit a PIB, pentru a doua jumătate a anului.”
În primele șase luni din an, avansul economic a fost de 5,8% față de aceeași perioadă din 2021, an pandemic. Se vede deja o încetinire în perioada aprilie-iunie, când economia a crescut cu puțin peste două procente, față de ianuarie-martie.
Pe de altă parte, industria, afectată de scumpirile din energie, trage în jos avansul economic. La fel și agricultura, dată peste cap de o secetă devastatoare.
Nicolae Ciucă: premierul României: „E neplăcut că România continuă să importe o cantitate foarte mare de alimente, încă avem probleme cu asigurarea cărnii de porc''
Probleme sunt multe, spun chiar investitorii francezi, într-o discuție cu premierul român. Poate cea mai mare e temerea de recesiune, adică de scădere economică vreme de șase luni.
Francois Coste, reprezentant Camera Franceză de Comerț: „Avem o inflație ridicată, cu o rată anuală de 15% peste media europeană, care erodează marja companiilor și capacitatea lor de a învesti și amenință puterea de cumpărare a angajaților și destabilizează piața muncii. O recesiune în Vest, de care economia României depinde.”
Pe timp de recesiune, achiziţiile de valoare, precum casele, mașinile și vacanțele, sunt mult mai atent cântărite.
Andrei Perianu, co-fondator platformă financiară: „Dobânzile mari încetinesc economia pe termen scurt, dar ne adaptăm și vom avea creștere economică și cu dobânzi mari. Posibil ca în 2023, consumul să încetinească pe măsură ce vedem dobânzi ridicate, și vor rămâne ridicate pe parcursul lui 2023.”
Germania, considerată locomotiva economiei europene, se confruntă deja cu mari probleme. Fără energie ieftină, importată din Rusia, competitivitatea mărfurilor germane primește o lovitură. Comenzile în industrie au scăzut pentru a șasea lună consecutiv. Analiştii consultaţi de Reuters spun deja că zona euro va intra „aproape sigur'' în recesiune.