Guvernul dă fonduri pentru ajutorarea vârstnicilor, dar primăriile nu le folosesc. "Salut, noroc, atâta tot"
Aproape 20 de milioane de euro au avut la dispoziție în ultimii doi ani primăriile din toată țara pentru a îmbunătăți traiul bătrânilor.
Mai bine de jumătate din această sumă zace însă nefolosită, în timp ce mii de bunici abia trăiesc de pe o zi pe alta.
La 69 de ani, un bărbat locuiește singur într-o gospodărie din satul Măieruș din județul Brașov. A fost profesor de fizică, iar în urmă cu 13 ani a suferit un accident vascular cerebral și a rămas cu sechele.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Singur își duce zilele și un alt pensionar, care în curând va împlini 89 de ani. Reușește cu greu să se descurce. Are o pensie de 980 de lei pe lună, iar boala îl macină.
Ion Mocșan, pensionar: „M-aș descurca dacă n-ar trebui medicamente. Dar medicamentele sunt scumpe acum.”
Pentru astfel de cazuri, Guvernul a alocat în ultimii doi ani peste 19,5 milioane de euro în cadrul a două programe, care nu au stârnit însă interesul primăriilor.
Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente. Din 5 milioane de euro s-au cheltuit doar 350.000. Și asta pentru că doar 3 primării au solicitat fonduri. Ceva mai bine a stat programul Bunicii comunității - Servicii sociale și socio-medicale pentru persoane vârstnice - aici, jumătate din cele 14,5 milioane de euro au fost folosite.
Daniela Lupu, membră a Colegiului Național al Asistenților Sociali, este de părere că autoritățile locale nu au aplicat pentru că nu puteau cofinanța programele.
Daniela Lupu, asistent social principal: „Toate aceste proiecte pentru care se poate aplica, necesită ulterior o perioadă de sustenabilitate sau chiar de cofinanțare. Ulterior trebuie să mențină costurile acestui serviciu social pentru minim șase luni.”
Potrivit unui studiu Eurostat, când vine vorba despre romanii în vârstă, peste 40% dintre femei și 20% dintre bărbati își poartă singuri de grijă. Datele ne plasează peste media europeană și la acest capitol.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, ajutor, batrani, vârstnici, asistenta sociala,
Dată publicare:
05-07-2020 09:20