Guvernul dă fonduri pentru ajutorarea vârstnicilor, dar primăriile nu le folosesc. "Salut, noroc, atâta tot"

Ultima actualizare: 05-07-2020 09:55

Aproape 20 de milioane de euro au avut la dispoziție în ultimii doi ani primăriile din toată țara pentru a îmbunătăți traiul bătrânilor.

Mai bine de jumătate din această sumă zace însă nefolosită, în timp ce mii de bunici abia trăiesc de pe o zi pe alta.

La 69 de ani, un bărbat locuiește singur într-o gospodărie din satul Măieruș din județul Brașov. A fost profesor de fizică, iar în urmă cu 13 ani a suferit un accident vascular cerebral și a rămas cu sechele.

Nicolae Szekeres, pensionar, 69 de ani: „Mai pot să mă mai mișc puțin, partea stangă e aproape totalmente paralizată și cu partea dreapta mai reușesc. Am o femeie care mă ajuta și pe care o plătesc, am gradul de handicap accentuat. Abia la grav se plătește și însoțitorul.”

Singur își duce zilele și un alt pensionar, care în curând va împlini 89 de ani. Reușește cu greu să se descurce. Are o pensie de 980 de lei pe lună, iar boala îl macină.

Ion Mocșan, pensionar: „M-aș descurca dacă n-ar trebui medicamente. Dar medicamentele sunt scumpe acum.”

Reporter: „Cât din pensie dați pe medicamente?”
Ion Mocșan, pensionar: „Cam 400 de lei. Mai plătesc lumina, televizorul, de-abia le achit cu banii ăștia.”
Reporter: „Și de mâncare?”
Ion Mocșan, pensionar: „Mai aduc copiii.”

Pentru astfel de cazuri, Guvernul a alocat în ultimii doi ani peste 19,5 milioane de euro în cadrul a două programe, care nu au stârnit însă interesul primăriilor.

Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente. Din 5 milioane de euro s-au cheltuit doar 350.000. Și asta pentru că doar 3 primării au solicitat fonduri. Ceva mai bine a stat programul Bunicii comunității - Servicii sociale și socio-medicale pentru persoane vârstnice - aici, jumătate din cele 14,5 milioane de euro au fost folosite.

 
Gabriela Kersztes, inspector cu atribuții de asistență socială: „Pentru bătrânii singuri nu au fost programe pentru că exact cum v-am spus, nu este reprezentativ.”
Reporter: „Pe acești bătrâni singuri pe care îi aveți în grija, cum îi monitorizați? Ce faceți, cum îi ajutați?
Gabriela Kersztes, inspector cu atribuții de asistență socială: „Păi exact cum v-am zis. Mai mergem la ei și pur și simplu. Dar exact cum v-am zis se pot deplasa, deci nu sunt nedeplasabili. Îi știm, dar atât timp cât se pot descurca...
Reporter: De la primărie a venit vreodată cineva să vă întrebe de sănătate?”
Gheorghe Dobre, pensionar, 70 de ani: „Nuuu, de multe ori...cum să zic, sunt foarte reci aici. "Salut", "noroc" și atâta tot. Mai am un vecin aici cu care mai discut, în rest nu...”

Daniela Lupu, membră a Colegiului Național al Asistenților Sociali, este de părere că autoritățile locale nu au aplicat pentru că nu puteau cofinanța programele.

Daniela Lupu, asistent social principal: „Toate aceste proiecte pentru care se poate aplica, necesită ulterior o perioadă de sustenabilitate sau chiar de cofinanțare. Ulterior trebuie să mențină costurile acestui serviciu social pentru minim șase luni.”

Potrivit unui studiu Eurostat, când vine vorba despre romanii în vârstă, peste 40% dintre femei și 20% dintre bărbati își poartă singuri de grijă. Datele ne plasează peste media europeană și la acest capitol.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO