Cum se apără cardiologul din Iaşi, acuzat că a montat oamenilor dispozitive medicale luate de la cadavre
Apar noi mărturii de groază în dosarul medicului din Iași acuzat de procurori că le-ar fi montat pacienților, ilegal, dispozitive medicale luate de la cadavre.
Anchetatorii verifică și cazul unei bătrâne, internate acum în stare gravă, care ar fi suferit complicații după implantarea unui stimulator cardiac. Medicul arestat susține că nu ar fi greșit cu nimic.
O femeie de 74 de ani din Bacău este internată în stare gravă, la terapie intensivă. Rudele spun că doctorul Dan Tesloianu i-a implantat un cardiostimulator anul trecut, în august. După intervenție, pacienta a început să se simtă rău. A fost dusă de mai multe ori cu salvarea, la spital, în Iași și Bacău.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriela Bârzu, fiica pacientei: „După o lună și jumătate, starea mamei a început să se deterioreze foarte rău. Au dus-o la Bacău, dar nu au reușit să o trateze, și au dus-o la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași. La începutul lunii februarie, starea mamei a început din nou să se înrăutățească, s-a umflat extraordinar de mult, a avut blocaj renal."
Și în cazul ei, procurorii au cerut opinia legiștilor, ca să afle dacă starea de sănătate s-a alterat din pricina intervenției făcute de doctorul Tesloianu, sau chiar a dispozitivului medical ce îi fusese implantat.
O altă femeie, din Iași, susține că soțul ei, în vârstă de 42 de ani, ar fi refuzat recomandarea aceluiași cardiolog de a-i fi împlântat un stimulator cardiac. Asta după ce doctorul Tesloianu i-ar fi administrat un tratament care nu i-ar fi făcut bine.
Soţia unui fost pacient: „Te-am pregătit pentru operație, să pun implantul. El a refuzat, normal că a refuzat, că i-a fost frică. Și domnul doctor l-a batjocorit, spunându-i că e un mare bețiv, că el nu ocupă paturi pentru pacienți ca el, că o să îl trimită acasă."
Mai târziu, pacientul a aflat, de la alt cardiolog, că nici nu ar fi avut nevoie de stimulator.
Soţia unui fost pacient: „Chiar de curând, fusese iarăși la un control, și îi povestise cazul și a spus că el chiar nu are nevoie de așa ceva!"
Mărturii vin și de la fata altei paciente de 78 de ani, care, între timp, a murit.
Fica pacientei: „Mama nici nu mai putea vorbi, vai de capul ei, cum era să mă duc și îi spun ce fac, e o muribundă, iar el spune că nu o pot lua, că trebuie să îi schimbe acel stimulator, trebuie să o operăm din nou. Ultimul control i l-a făcut în mai, și a murit pe 5 decembrie."
Dan Tesloianu invocă lipsa unor protocoale standardizate
Chestionat de corpul de control al Ministerului Sănătății, înainte de a fi arestat, doctorul Dan Tesloianu susține că nu s-a îndoit nicio clipă că intervențiile sale cu dispozitive prelevate de la decedați sunt nelegale. Ba chiar nu ar fi ascuns acest lucru, și ar fi menționat în fișele medicale că ar fi refolosit dispozitive implantate inițial altor pacienți.
Dan Tesloianu: „Dispozitivele recuperate au fost reutilizate doar în cazul unei durate de viață și funcționalitate adecvate. La nivel național nu există un protocol standardizat în ceea ce privește implantarea dispozitivelor medicale resterilizate, deja utilizate, sau noi. Precizez că utilizarea acestor dispozitive s-a făcut după sterilizarea adecvată, conform ordinelor în vigoare ale Ministerului Sănătăţii."
Producătorul de stimulatoare cardiace interzice categoric refolosirea lor
Şi totuşi, spitalul avea destule dispozitive noi.
Ovidiu Oanță, corespondent PROTV: „Corpul de control al Ministerului Sănătății a scos la iveală faptul că în ultimii cinci ani Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași a încheiat nu mai puțin de 14 acorduri prin care s-au achiziționat pe bani publici stimulatoare cardiace și defibrilatoare noi și sigure. Ori, susțin specialiștii, doctorul Dan Tesloianu nu a avut nicio justificare să le implanteze pacienților, și așa suferinzi, sute de dispozitive prelevate de la pacienți decedați, mărind riscul unor complicații, poate chiar fatale."
Pe de altă parte, Procurorii Parchetului General au cerut oficial producătorului american de dispozitive să confirme că aceste dispozitive nu puteau fi prelevate de la cadavre și nici reutilizate, chiar după sterilizare. Iar răspunsul este cât se poate de clar: „Acest dispozitiv este de unică folosinţă şi nu este conceput pentru a fi resterilizat. De unică folosinţă. Nu resterilizaţi şi reimplantaţi un dispozitiv explantat, care a fost contaminat prin contactul cu fluide corporale!"
Tot producătorul american avertizează medicii ca după moartea pacienților să scoată dispozitivele, mai ales pe cele care folosesc baterii, pentru că există riscul unor explozii, în cazul incinerărilor, de exemplu.
Până una-alta, deși nu este singurul suspect din anchetă, doctorul Dan Tesloianu a ajuns după gratii, pentru acuzații de abuz în serviciu și luare de mită. El a contestat arestarea preventivă la Curtea de Apel București.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, cardiologie, medic, spitalul sfantul spiridon, cardiac,
Dată publicare:
20-02-2023 17:25