Cine este medicul care le-ar fi implantat pacienților stimulatoare cardiace recuperate de la persoane decedate
30 de zile de arest preventiv - este decizia luată de judecători în cazul medicului Dan Tesloianu din Iaşi, acuzat că a montat stimulatoare recuperate de la persoane decedate unor pacienţi cu probleme cardiace, cărora le-ar fi cerut şi bani pentru asta.
Potrivit anchetatorilor, doctorul ar fi coordonat o adevărată reţea. Şi ar fi lăsat şi stagiari să se ocupe de asemenea intervenții - peste 200 la număr.
Procurorii au plecat de la Secția de Cardiologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași târziu în noapte după ce ore în şir au căutat probe.
Sâmbătă, medicul Nicolae Dan Tesloianu a fost adus la Tribunalul București.
Marius Todeancă, avocatul medicului: „Nimeni nu spune și că domnul doctor a salvat vieți. Oameni care nu aveau bani de aparate…”
Reporter: „Le-a spus dl. dr. că sunt de la pacienţi morţi?”
Marius Todeancă, avocatul medicului: „Sigur le-a spus cineva, nu vorbea domnul doctor cu toți.”
Fost șef al Laboratorului de Cardiologie Intervențională din Secția de Cardiologie a Spitalului Sfântul Spiridon și coordonator în cadrul programului național de dispozitive medicale, doctorul este acuzat că: ”(...) Și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul (...), conform Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție..
Printre martorii cheie din dosar este un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care ar fi fost trimis frecvent la Brașov să preia, de la medicul militar suspect și el în dosar, dispozitive folosite. Medicul militar este bănuit că ar fi fost unul dintre principalii furnizori ai doctorului din Iași.
Și la morga Spitalului Militar din Brașov se fac verificări și se caută probe. Medicul de acolo va fi anchetat de Parchetul militar, însă deocamdată nu este suspendat.
Ancheta procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică ar fi scos la iveală un alt lucru scandalos. Doctorul Tesloianu i-ar fi obligat pe stagiari să facă intervențiile de implantare a dispozitivelor medicale deși aceștia nu aveau drepturi. Mai mult, stagiarii ar fi făcut mai multe intervenții pe zi, fiind expuși riscului de iradiere pentru că se foloseau și de aparatură radiologică.
Un al suspect în dosar, ar fi un rezident al doctorului Tesloianu. Surse judiciare spun că şi acesta ar fi montat dispozitive cardiace, cu toate că nu avea voie. Respectivul este sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis să profeseze.
Deocamdată, nu se ştie câţi pacienți au avut probleme de sănătate în urma montării aparatelor cardiace.
Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași: „Noi nu am avut la colegiu niciun fel de plângere. Unui pacient căruia i se face intervenție, acel pacient trebuie să fie informat comprehensiv asupra întregului proces și să își dea un accept."
Patru pacienți sunt și ei sunt anchetați, pentru dare de mită.
Nicolae Dan Tesloianu, are 52 de ani şi lucrează la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași din 2011. Potrivit ultimei declarații de avere a soției sale, ar câștiga de la unitatea medicală 185.000 de lei, anual. Tesloianu este și acționar majoritar, la o clinică privată, de unde a câștigat din dividende 160.000 de euro.