Cum se adaptează lumea spectacolelor pentru a putea supraviețui

Dată publicare: 27-05-2020 19:23
Dată actualizare: 27-05-2020 21:13


Lumea spectacolelor se adaptează pentru a supraviețui. La Teatrul Național se pregătesc piese pentru scena aflată pe acoperiș, în aer liber, în timp ce teatrul Odeon își poate deschide acoperișul.

În toată țara, organizatorii de spectacole caută spații potrivite în parcuri sau piețe publice. Mulți actori nu au câștigat mai nimic în ultimele luni. Ministrul Culturii spune că spectacolele în interior se vor relua doar când se vor înregistra mai puțin de 20 de noi îmbolnăviri pe zi.

Suntem pe scena teatrului Odeon din București. Potrivit directorului, este singurul teatru din Europa, cu un acoperiș retractabil. Clădirea a fost inaugurată în 1911, când o altă epidemie, ciuma manciuriană, făcea ravagii în Asia. Un secol mai târziu acoperișul, funcțional și astăzi, ar putea fi soluția pentru ridicarea cortinei în timpul altei pandemii : cea de covid 19.

Cristian Șofron - director teatrul Odeon: ”Sperăm să se accepte, sala noastră va fi considerată în aer liber”.

Ministrul culturii a anunțat că evenimentele în aer liber ar putea fi reluate de la 1 iunie cu un număr restrâns de participanți. La Odeon spectatorii se vor așeza doar pe scaunele cu bilețel alb.

Cristian Șofron: ”Dumneavoastră ați sta aici, iar urmatorul spectator ar trebui să fie aici sunt acele distanțe pe care ar trebui să le păstrăm. Următorii spectatori în spatele nostru sun 3 randui mai în spate da, pentru că sunt acei 2 metri care trebuiau espectați până în acest moment”.

Deocamdată actorii nu știu ce condiții de distanțare trebuie să respecte când vor urca pe scenă.

Pavel Bartoș - actor, teatrul Odeon: ”Ne vom adapta, ne vom distanța între noi actorii, sperăm să nu stricăm nici calitatea spectacolelor, ori vom concepe noi spectacole, ori fără să știrbim calitatea vom adapta aceste spectacole”.

De la 1 iunie și la TNB actorii ar putea să urce din nou pe scenă la sala amfiteatru aflată în aer liber, pe acoperiș.

Ion Caramitru - director TNB: ”Teatrul în aer liber pe care îl avem are 300 de locuri , dar nu va fi plin, tot o reducere de cel puțin 50%, dacă nu mai mult va fi. Din punct e vedere economic e o catastrofă e ca și cum ne-am fura căciula”.

Alte spectacole vor fi improvizate în parcuri, piețe publice sau alte spații în aer liber. În Germania și Austria s-au deschis instituțiile culturale, cu norme stricte de respectare a distanței. Așa arată sala unui teatru din Berilin.

Bogdan Ghiorgiu - ministrul Culturii: ”În Austria au fost deja permise spectacolele în spații închise cu participare redusă, 40-50 persoane. Sigur că Austria a ajuns la 12 cazuri pe zi noi încă suntem peste sută de cazuri pe zi, în momentul în care vom avea și noi cifre asemănătoare cu Austria probabil vom implementa și noi astfel de norme”.

Nici când se vor relua spectacolele nu va fi însă simplu pentru că sălile vor fi pe jumătate goale. Prețul biletelor nu va mai acoperi costurile de producție, întreținerea sălilor ori salariile angajaților și artiștilor.

Bogdan Ghiorgiu - ministrul Culturii: ”Vor avea niște costuri ce vor trebui bugetate, subvenționate. Cu altul statul va trebui să plătească scaunele goale”.

Mai multe nume mari ale scenei atrag atenția că o bună parte din artiști și din personalul tehnic nu sunt angajați cu contract, ci independenți. Câștigă doar din spectacolele jucate.

Cei care vor să le dea o mâna de ajutor pot dona pe actorindependent.ro

 


VIDEO PROTVPLUS.RO