Cum să păstrezi mâncarea gătită în frigider pe caniculă, ca să nu se strice. Sfaturi de la experți
Canicula din aceste zile ne obligă să fim mai atenți în bucătărie, ca să evităm riscul toxiinfecțiilor alimentare. Mâncarea trebuie bine preparată termic, răcită rapid și acoperită, atunci când e pusă în frigider.
Iar resturile sunt o altă problemă, pentru că firmele de salubritate ridică gunoiul doar o dată pe săptămână. Iată câteva sfaturi, de la specialişti.
Alegeri 2024
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
Ideal ar fi, în aceste zile toride, să mâncăm mai puţin şi să ne hidratăm. Putem alege pentru prânz o supă crudă făcută din castraveţi, roşii, usturoi şi verdeaţă, sau un grătar simplu cu salata. Dacă nu puteţi renunţa la clasica ciorba românească, răciţi-o rapid.
Marius Muntean, chef: „După ce fierbem ciorba sau tocăniţa este important să o băgăm în apă rece, flux de apă rece sau apă cu gheaţă, după care o băgăm la frigider undeva între 0-4 grade, pentru a urgenta procesul de răcire, şi a fi bună şi a doua zi."
Luaţi din frigider şi încălziţi mâncare doar atât cât consumaţi. Şi daţi mâncarea în clocot, înainte de a o pune în farfurii.
Marius Muntean, chef: „În caz că facem un preparat gen tocăniţă sau un sote de legume cu carne sau fără, este important să ţinem cont că în momentul în care adăugăm orice ingredient sau legumă, să-l lăsăm să fiarbă/orice verdeaţă băgată într-un preparat, şi să nu-l mai fierbem, este posibil să ne fermenteze acea mâncare şi să nu mai fie bună."
În frigider, temperatura ideală pentru păstrarea alimentelor este cuprinsă între 2 şi 7 grade Celsius iar modelele noi ne permit să reglăm noi înşine cât de rece dorim să fie înăuntru. Capacul este obligatoriu la toate oalele şi cratiţele. Legumele se pun nespălate, dar şi în cutii separate de restul alimentelor.
Andreea Nicolau, directorul DSP Brașov: „Deci, folie pe pepene, folie sau capac pe brânză, aicea mă bucur că restul sunt acoperite. Ar trebui atenţie, ceea ce se consuma acum, punem sus, ceea ce se ţine spre păstrare, mai jos, să nu fie aglomerat şi să nu fie lipite alimentele de pereţii frigiderului. Avem nevoie ca frigiderul să ventileze aerul."
Căldura insuportabilă face ca şi gunoiul să se descompună mai repede. Sub razele arzătoare ale soarelui, resturi de pepene, coji de cartofi şi alte deşeuri alimentare emană un miros insuportabil.
„E urgie, e urgie şi e un focar de infecţie. În general, le iau şi le împachetez şi eu într-o pungă şi le leg, ca să nu se răspândească mirosul, şi încerc să fac cât mai puţine" spune un locatar.
Bine ar fi să scoateţi resturile din casă cât mai repede, dar să le puneţi într-o pungă biodegradabilă, ca să nu trimitem prea mult plastic la gropile de gunoi.