Avertismentul experților despre mâncarea cumpărată pe timpul caniculei. Pericolul la care ne expunem
Aveți grijă de unde vă cumpărați mâncarea în aceste zile de foc.
Inspectorii sanitar-veterinari ne spun că preparatele din carne nu trebuie ținute mai mult de o jumătate de oră în căldură, din momentul în care au fost cumpărate, la fel și laptele și brânza.
Iar unele fructe și legume, care stau la peste 30 de grade pot dezvolta bacterii, inclusiv E-coli, crescând astfel riscul unei toxinfecții alimentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Timpul este esențial pentru produsele din carne, mai ales că astfel de preparate nu se pot vinde congelat și se țin doar la rece. După ce au fost scoase din frigider, preparatele rezistă cel mult 30 de minute.
Mihai Ponea, director ANSVSA, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor: ”Jumătate de oră daca există o temperatură de 30 de grade se dezvoltă bacterii și atunci devin impropii consumului uman.”
Ionela, vânzător carne: ”Nu se scoate foarte multă marfă! Se scoate doar atât cât este necesar. Vedeți că raftul este mai mult gol! Nu e ca în perioada rece, plin! Acum scoatem să se vadă ce avem.”
Femeie: ”Iau mașina și ce o vrea Dumnezeu!”
Reporter: ”Cu mâncarea faceți mult până acasă?”
Femeie: ”Cam trei sferturi de oră! Cred că nu se alterează până acasă!”
La fel procedați și atunci când cumpărați ouă. Este indicat să le luați doar pe cele păstrate la frigider și nu cele expuse pe raft. Cât despre produsele din brânză și smântână, specialiștii recomandă să evitați să stați în căldură după ce le-ați cumpărat.
În plus, spun specialiștii, evitați să cumpărați astfel de produse între orele 12-16, atunci când temperaturile ajung la valori record. Erau peste 36 de grade miercuri după-amiază, într-o piață din Capitală.
Producător: ”Ne-a dat voie și am pus sub copertina asta. Se protejează cât de cât!”
Producător legume: ”Se ofilesc, aducem marfă proaspătă cât de cât, așa. Cel mai repede se strică, se ofilesc roșiile, se duc mai repede. Castraveții se ofilesc!”
Producătorii care nu respectă regulile riscă amenzi între 2.000 și 20.000 de lei.