Avertismentul experților despre mâncarea cumpărată pe timpul caniculei. Pericolul la care ne expunem

×
Codul embed a fost copiat

Aveți grijă de unde vă cumpărați mâncarea în aceste zile de foc.

Inspectorii sanitar-veterinari ne spun că preparatele din carne nu trebuie ținute mai mult de o jumătate de oră în căldură, din momentul în care au fost cumpărate, la fel și laptele și brânza.

Iar unele fructe și legume, care stau la peste 30 de grade pot dezvolta bacterii, inclusiv E-coli, crescând astfel riscul unei toxinfecții alimentare.

Timpul este esențial pentru produsele din carne, mai ales că astfel de preparate nu se pot vinde congelat și se țin doar la rece. După ce au fost scoase din frigider, preparatele rezistă cel mult 30 de minute.

Mihai Ponea, director ANSVSA, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor: ”Jumătate de oră daca există o temperatură de 30 de grade se dezvoltă bacterii și atunci devin impropii consumului uman.”

Citește și
produse bio
Cum recunoaștem că un aliment nu este bio. Avertismentul Comisiei Europene
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ionela, vânzător carne: ”Nu se scoate foarte multă marfă! Se scoate doar atât cât este necesar. Vedeți că raftul este mai mult gol! Nu e ca în perioada rece, plin! Acum scoatem să se vadă ce avem.”

Femeie: ”Iau mașina și ce o vrea Dumnezeu!”

Reporter: ”Cu mâncarea faceți mult până acasă?”

Femeie: ”Cam trei sferturi de oră! Cred că nu se alterează până acasă!”

La fel procedați și atunci când cumpărați ouă. Este indicat să le luați doar pe cele păstrate la frigider și nu cele expuse pe raft. Cât despre produsele din brânză și smântână, specialiștii recomandă să evitați să stați în căldură după ce le-ați cumpărat.

În plus, spun specialiștii, evitați să cumpărați astfel de produse între orele 12-16, atunci când temperaturile ajung la valori record. Erau peste 36 de grade miercuri după-amiază, într-o piață din Capitală.

Producător: ”Ne-a dat voie și am pus sub copertina asta. Se protejează cât de cât!”

Producător legume: ”Se ofilesc, aducem marfă proaspătă cât de cât, așa. Cel mai repede se strică, se ofilesc roșiile, se duc mai repede. Castraveții se ofilesc!”

Producătorii care nu respectă regulile riscă amenzi între 2.000 și 20.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Marea Britanie se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente din cauza lipsei șoferilor
Marea Britanie se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente din cauza lipsei șoferilor

Din abatoare şi până la restaurante, sectorul alimentar din Marea Britanie se confruntă în prezent cu o provocare semnificativă: lipsa mâinii de lucru, transmite Bloomberg.

Cum recunoaștem că un aliment nu este bio. Avertismentul Comisiei Europene
Cum recunoaștem că un aliment nu este bio. Avertismentul Comisiei Europene

Fiți precauți atunci când cumpărați de pe internet produse care au mențiunea: ''ecologic''. Intră aici alimente, produse cosmetice, dar și echipamente de uz casnic.

Produsele românești ar putea fi certificate de ministerul Agriculturii. Cum le vom recunoaște la raft
Produsele românești ar putea fi certificate de ministerul Agriculturii. Cum le vom recunoaște la raft

Produsele de origine românească ar putea fi certificate de ministerul Agriculturii, iar la raft le vom găsi cu eticheta "DOR". Este un proiect menit să îi ajute pe producătorii locali.

Nestle recunoaşte că majoritatea produselor sale alimentare sunt nesănătoase. ”Nu vor fi niciodată”
Nestle recunoaşte că majoritatea produselor sale alimentare sunt nesănătoase. ”Nu vor fi niciodată”

Cel mai mare producător mondial de alimente, grupul elveţian Nestle, recunoaşte într-un document intern că peste 60% din băuturile şi produsele sale alimentare nu îndeplinesc "definiţia standard a produselor sănătoase".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.