Cum folosim corect crema de protecție solară în zilelele caniculare. Razele UV pot afecta ADN-ul celulelor
Soarele arde, iar indicele de radiații se apropie de pragul critic. Razele UV pot afecta ADN-ul celulelor, iar în timp, pielea se pătează și îmbătrânește, ca nu mai punem la socoteală riscul crescut de apariție a cancerului.
Așadar, medicii dermatologi ne îndeamnă să folosim cremele cu protecție solară dacă nu vrem să suferim mai târziu.
Miercuri, în jumătatea de sud a României indicele de radiații ultraviolete a depășit pragul mediu. S-a apropiat de cel critic care este 15. O serie de aplicații care pot fi instalate gratuit pe telefon ne arată în timp real care este indicele UV în zona în care ne aflăm și ne sugerează ce măsuri să luăm.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Medicii insistă să stăm cât mai puțin la soare. Dacă nu avem de ales, trebuie să folosim din două în două ore o loțiune cu factor de protecție, doar că puțini știu ce înseamnă asta.
Amalia Anghel, medic primar dermatolog: „Reprezintă practic nivelul de obstrucție a radiațiilor ultraviolete. La un factor 30 spre exemplu 75% din radiații sunt blocate, restul de 25% ajung pe pielea noastră. Pe de o parte este important, cu cât factorul de protecție este mai mare, cu atât blocăm mai multă radiație ultravioletă și e important să reaplicăm corect. Adică factorul 50, chiar dacă obstruează aproape de 100% radiația ultravioletă, efectul este menținut timp de 2 ore. Nu folosim dimineața sperând să fim protejați toată ziua.”
Mulți oameni aflați în vacanță nu folosesc cremă cu protecție solară, în ideea că se pot bronza doar așa. Greșit, spun medicii.
Mihaela Leventer, doctor: „Crema de fotoprotecție protejează împotriva arsurii, permite însă o bronzare discretă și persistentă a pielii, chiar un produs de fotoprotecție 50+ permite o colorare a tegumentului la un brun deschis care este foarte persisent. Este bine să purtam 50+ cu atât mai mult cu cât pielea e mai albă, persoanele cu piele deschisă, ochi deschiși, foarte vulnerabili care se ard ușor la lumină, vor folosi o cremă cu factor înalt.”
Expunerea în exces la soare este cea mai frecventă cauză a apariției cancerului de piele.
În România, peste 100.000 de cazuri noi de melanom au fost raportate în 2022, ceea ce a dus la peste 15.000 de decese.