Cum să călătorești în siguranță. Sfaturi esențiale pentru orice destinație

turist
pexels.com

Călătoriile sunt o experiență captivantă și plină de aventură, dar pot veni și cu o serie de riscuri.  

De la furturi la dezastre naturale, există multe pericole potențiale la care călătorii trebuie să fie atenți. Indiferent dacă ai mai călătorit în jurul lumii sau aceasta este prima ta excursie, acest ghid îți va arăta cum să călătorești în siguranță și îți va oferi sfaturi esențiale pentru orice destinație.

De la planificarea dinaintea călătoriei până la măsurile de siguranță la fața locului, astfel încât să te simți în siguranță pe tot parcursul călătoriei tale.

Cum să călătorești în siguranță: sfaturi esențiale pentru orice destinație

Află despre destinația vacanței tale

Înainte de a porni în următoarea ta aventură, este esențial să cercetezi temeinic destinația. Acest lucru te va ajuta să înțelegi obiceiurile locale, legile și potențialele riscuri de siguranță care pot apărea în timpul șederii tale.

Citește și
Inecat
Cine este bărbatul dispărut în mare după ce și-a salvat fiica. Cosmin era la Jupiter împreună cu soția și copiii
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Începe prin a verifica site-ul oficial al Ministerului Afacerile Externe al țării pentru orice vaccinuri recomandate sau măsuri de precauție medicală pe care ar trebui să le iei înainte de sosire.

Află și despre guvernul țării și evenimentele curente pentru a evita situațiile care ar putea fi periculoase. Poți, de asemenea, să consulți forumuri online și grupuri pe rețelele sociale pentru relatări de la alți călători despre experiențele lor în zonă, conform worldlytrip.

Împachetează înțelept

Când pornești în călătorie, este important să împachetezi cu înțelepciune. Asta nu înseamnă doar să te asiguri că ai tot ce îți trebuie, ci și să te asiguri că bagajul tău nu atrage atenția nedorită. De asemenea, trebuie să te asiguri că bagajul tău se încadrează în standarde, astfel încât să eviți costurile suplimentare.

Alege un tip de geantă care este practică, cum ar fi un rucsac sau o geantă de umăr, în locul unui troler voluminos. De asemenea, evită gențile de designer care ar putea să te facă o țintă pentru hoți. Când împachetezi bagajul pentru vacanță, optează pentru haine versatile care pot fi combinate și asortate ușor. Nu uita să iei cu tine medicamentele necesare, documentele importante și copii ale acestora.

Fii conștient de împrejurimi

Când pleci în călătorie, amintește-ți că unul dintre secretele menținerii siguranței personale este să fii conștient de împrejurimile tale. Fii atent la persoanele din jur și la comportamentele suspecte. De asemenea, ai grijă la lucrurile personale, păstrează-le în siguranță și la îndemână în orice moment. Nu folosi căștile atunci când mergi seara pe stradă și ar fi de folos să îți iei la tine un spray cu piper sau orice alt articol ce te-ar putea ajuta să te aperi într-un moment critic.

Nu lăsa garda jos pentru a face o fotografie perfectă pentru rețelele tale de socializare. Păstrează-ți lucrurile personale sub supraveghere tot timpul și folosește-ți bunul simț atunci când vorbești cu străini. O mare parte din bucuria călătoritului constă în oportunitățile de a cunoaște oameni noi și de a învăța despre culturile lor. Dar dacă cineva din apropierea ta se comportă suspicios sau te simți inconfortabil, părăsește imediat zona.

Folosește transportul în siguranță

Folosirea transportului în siguranță este un aspect crucial în ce privește siguranța personală în timpul unei călătorii.

Fie că folosești un autobuz, un tren sau un taxi, există anumite măsuri de precauție pe care ar trebui să le iei pentru a te proteja.

Dacă folosești taxi/uber sau alte servicii de ridesharing, trimite detaliile cursei unei persoane apropiate, mai ales dacă simți că ceva este în neregulă sau circuli noaptea. Când folosești transportul în comun, nu îți pune căștile și ai grijă la lucrurile personale. Încearcă să nu ai la vedere obiecte scumpe sau bijuterii. Îmbracă-te cât mai comod și fii atent la ce se întâmplă în jurul tău. Dacă nu te simți în siguranță, cere ajutorul cuiva.

Pregătește-te pentru urgențe

Obține informații de contact pentru cea mai apropiată ambasadă sau consulat, secție de poliție și alte departamente locale de urgență.

Ai grijă să iei cu tine medicamentele necesare pentru cazuri de alergii, indigestii, etc. Ai grijă ca o persoană apropiată să știe mereu unde te afli și ce se întâmplă cu tine, astfel încât să poți cere ajutor cuiva.

Nu atrage atenția

Persoanele care par a fi din afara orașului sunt deosebit de vulnerabile la infracțiuni, așa că încearcă să te integrezi cât mai bine. Alege haine discrete care să nu atragă atenția. Fii discret când te uiți pe hărți și abordează oamenii cu precauție dacă ai nevoie de indicații. De asemenea, ia în considerare achiziționarea de haine și echipamente de protecție care vor face mai dificil pentru hoți să îți fure banii și alte obiecte personale.

Fă copii ale documentelor importante

Nu știi niciodată când vei avea nevoie de o copie a pașaportului, permisului de conducere sau altui act de identificare. Scanează aceste documente pentru a le salva online și imprimă mai multe copii fizice. În acest fel, nu vei fi luat prin surprindere dacă va trebui să furnizezi documente adecvate pentru a te întoarce acasă.

Ține-ți prietenii și familia la curent

Indiferent dacă faci o escapadă de o noapte sau o călătorie internațională de o lună, este întotdeauna o idee bună să anunți prietenii sau familia de acasă.

Înainte de a pleca, trimite o copie a itinerariului tău câtorva persoane de încredere care să poată urmări unde te afli. Verifică-te regulat cu contactele tale, astfel încât să știe că ești acolo unde trebuie să fii.

Fii precaut cu privire la Wi-Fi-ul public

Nu lăsa comoditatea accesului la internet să îți pericliteze datele.

Când folosești Wi-Fi-ul public, hackerii care doresc să fure informații valoroase pot accesa datele tale, inclusiv numerele de card de credit sau de securitate socială. Dacă ai nevoie de internet wireless, configurează o rețea privată virtuală (VPN) care îți va permite să accesezi internetul în siguranță în timpul călătoriilor, sfătuiește nationwide.

Asigură-ți camera de hotel

Chiar dacă hotelul tău are măsuri de securitate, există câțiva pași pe care îi poți face pentru a face camera ta mai sigură. Încuie și zăvorăște ușa și ține ferestrele închise.

Poți cumpăra un dispozitiv portabil care se introduce sub ușă pentru un strat suplimentar de protecție.

Încearcă să dai impresia că ești în cameră chiar și când nu ești, de exemplu, plasând semnul „Nu deranjați” pe exteriorul ușii și ținând jaluzelele sau ferestrele închise.

Nu permite niciunei persoane străine să intre în camera ta, chiar dacă spun că lucrează pentru hotel. Poți întotdeauna să suni la recepție pentru a verifica dacă cineva a fost trimis de personalul hotelului să vină în camera ta.

Urmând aceste sfaturi vei putea să călătorești în siguranță, mai ales dacă o faci pe cont propriu. Totuși, indiferent de câte precauții îți iei, întotdeauna pot apărea lucruri neașteptate sau situații neplăcute în călătoriile tale. Ca ultim sfat, nu pleca niciodată într-o călătorie fără să îți faci o asigurare care acoperă diverse incidente, accidente, situații neplăcute, anulări, întârzieri și multe altele.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Scandal la concertul lui Babasha, din Cernavodă. O polițistă locală a fost bătută de un turist furios. VIDEO
Scandal la concertul lui Babasha, din Cernavodă. O polițistă locală a fost bătută de un turist furios. VIDEO

A fost scandal la concertul lui Babasha, din Cernavodă. O polițistă locală a fost lovită de un individ. Scena a fost filmată de unul dintre spectatori și se vede cum un bărbat pătrunde în zona dedicată echipei tehnice și se ia la ceartă cu un fotograf.

Cine este bărbatul dispărut în mare după ce și-a salvat fiica. Cosmin era la Jupiter împreună cu soția și copiii
Cine este bărbatul dispărut în mare după ce și-a salvat fiica. Cosmin era la Jupiter împreună cu soția și copiii

Sărbătoarea din aceste zile este scăldată în lacrimi pentru mai multe familii aflate pe litoral. În stațiunea 2 Mai, valurile au adus la mal trupul unui bărbat de 65 de ani. Agitație a fost și la Năvodari, unde un turist a fost scos inconștient din apă.

Cosmin nu a fost găsit nici acum, după ce și-a salvat fiica de la înec și a dispărut în valuri. Soția a urmărit de pe mal
Cosmin nu a fost găsit nici acum, după ce și-a salvat fiica de la înec și a dispărut în valuri. Soția a urmărit de pe mal

Este zi de sărbătoare înecată în lacrimi pentru mai multe familii aflate pe litoral. La 2 mai, marea a adus pe mal trupul unui bărbat de 65 de ani iar - acum - este agitație la Năvodari. Un turist a fost scos inconştient din apă.

Un turist aflat în vacanță în Spania a murit intoxicat cu gaze în apartamentul pe care l-a închiriat
Un turist aflat în vacanță în Spania a murit intoxicat cu gaze în apartamentul pe care l-a închiriat

Un turist olandez aflat în vacanță la Palma de Mallorca a murit intoxicat cu gaze în apartamentul AirBnb pe care l-a închiriat.

Un turist din București a murit înecat în lacul Techirghiol. A fost mobilizat un elicopter SMURD
Un turist din București a murit înecat în lacul Techirghiol. A fost mobilizat un elicopter SMURD

Un turist bucureştean în vârstă de 71 de ani a murit, duminică, înecându-se în lacul Techirghiol, a informat Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.