Metoda prin care stațiunea Tușnad ține urșii la distanță. Peste 200 de alerte au fost emise într-un singur an, în oraș
Stațiunea Tușnad este prima localitate de la noi care a reușit să țină urșii la distanță. Până acum câțiva ani, orașul era vizitat des de animalele sălbatice.
Mai nou, localnicii au eliminat sursele de hrană din oraș, au montate garduri electrice, iar urșii sunt monitorizați.
Peste 200 de alerte care anunțau prezența unui urs în Tușnad au fost emise în 2021, un număr record. Imaginile cu animale plimbându-se prin stațiune deveniseră o obișnuiță. Localnicii se plângeau într-una de pagube, iar turiști erau din ce în ce mai puțini.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Akos Molnar, director general hotel: „Unii erau speriați, chiar au zis că mai bine nu vin în stațiune”.
Primăria a apelat la organizațiile neguvernamentale și împreună au gândit un plan de acțiune. Prima măsură: îndepărtarea surselor de hrană care atrăgeau urșii în oraș.
Bojte Csaba-Erno, viceprimarul orașului Băile Tușnad: „Am plantat alți pomi care nu sunt fructiferi, numai cu flori”.
În paralel, localnicii și-au montat garduri electrificate, mare parte oferite gratuit de autorități. 80 la sută dintre gospodării sunt protejate acum, chiar și magazinele, cafenelele, pensiunile și școlile.
Pedagog social: „Am pus gard electric acum 3 sau 4 ani. Și la geamuri. Acolo mai jos a vrut să intre”.
Bărbat: „Aproape peste tot e gard electric, că intra în bucătărie dacă îi e foame, animalul e animal”.
Apoi, în pădurile din jur au fost montate camere video cu senzori de mișcare, astfel că urșii care se apropie să fie văzuți din vreme și alungați. Anul trecut au fost emise doar 8 mesaje RO-Alert
Remus Papp, WWF Romania: „Acum oamenii stiu că da, ursul poate reprezenta un pericol, însă nu înseamnă că dacă îl vedem la 200 de metri de localitate trebuie automat sa apelam seviciul unic de urgență”.
În plus, fondurile de vânătoare pun și hrană pentru animale în pădure. Iar urșii au devenit acum o sursă de venit pentru localnici. În zonă se organizează un festival dedicat ursului, unde se vând produse locale.
Fenomenul animalelor care caută hrană în localități este însă extins la noi. Între Predeal și Brașov se amenajează acum primul complex pentru îngrijirea și protejarea urșilor. Animalele vor învăța să trăiască din nou în sălbăticie. Centrul se va întinde pe 60 de hectare.