Cum putem să scăpăm de ratele mai mari la credite, după ce indicele ROBOR a sărit la 7%, maximul ultimilor 12 ani
Ratele românilor, calculate în funcție de ROBOR, cresc din nou: indicele a depășit, luni, pragul de 7%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 7,14% pe an, de la 7,09% pe an vineri.
Un nivel mai mare a fost înregistrat pe 27 iulie 2010, respectiv 7,18%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Comparativ, acum aproximativ șase săptămâni, indicele ROBOR a depășit pragul de 6%, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimul deceniu, și dublu față de începutul anului.
Cele mai recente date ale Băncii Naţionale arată că sunt 270 de mii de români care au credite ipotecare în lei, dependente de Robor.
Cum putem să oprim creșterea ratelor
Soluția la care au recurs deja 7.500 de români cu credite este trecerea de la ROBOR la un index mai nou de referință, numit IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
Valoarea IRCC este acum sub 2%, dar analiștii avertizează că și acesta va crește în viitor.
Laura Culiță, corespondent Știrile PRO TV: „Dacă ne uităm la acelaşi credit, dar cu o dobândă calculată în funcţie de indicele mai nou - IRCC, vedem că rata este de aproape 1.400 de lei, ceea ce înseamnă cu 700 de lei mai mică decât la ROBOR”.
Specialiştii spun însă că şi în cazul IRCC ratele vor creşte, faţă de nivelul de acum, dar într-un ritm mai redus. Trecerea la IRCC ar fi, așadar, o soluție de avarie, pentru cel puțin șase luni. Chiar dacă va crește, nu va egala valoarea Robor, care va crește la rândul său, în continuare. Experții estimează că acesta ar putea ajunge la 8% până la sfârșitul anului.
Soluția pe termen lung: refinanțarea cu dobândă fixă
Andrei Perianu, co-fondator platformă financiară: "Este o decizie bună pe termen scurt, pentru că câştigăm şase luni în care ratele vor fi mai mici. (...) Pe termen lung, e posibil ca rata să rămână ridicată, aşa că vom fi nevoiţi să luăm din alte capitole de cheltuieli. Scenariul de bază e că dobânzile vor rămâne la niveluri ridicate, de acum înainte, varianta cea mai bună este să refinanţăm cu un credit cu dobândă fixă".
Ce trebuie să faceți pentru a vă refinanța mai avantajos creditul
Trecerea de la Robor la IRCC este cerută zilnic de 250 de persoane, în ultima perioadă, potrivit datelor oficiale. Trebuie să alegeți o bancă cu o dobândă mai avantajoasă și să cereți refinanțarea, fie în baza IRCC, fie cu dobândă fixă.
Dumitru Nancu, director general FGCIMMM: "Ordonanţa 19 pe 2019 permite fiecărui român să opteze pentru indicele de consum, adică trecerea de la Robor la IRCC (...) Legea obligă ca în 30 de zile instituţia financiar-bancă să aprobe această trecere".
Sursa: StirilePROTV
Etichete: credite, robor, dobanzi, refinantari,
Dată publicare:
03-06-2022 17:22