Cum putem să combatem prețurile tot mai mari din magazinele din România. Soluția președintelui INS
Bulionul, nelipsit din mâncarea noastră, se numără printre produsele pe care le importăm cel mai mult - 95% din necesar. Iar țările de unde aducem o mare cantitate sunt China și Italia. Și la capitolul dulciuri depindem de alții.
La o tonă de ciocolată ori bomboane făcute în țară, importăm alte șase tone, ca să reușim să acoperim necesarul, potrivit Institutului Național de Statistică.
Lista e lungă, astfel că balanța dintre importuri și producţie este dezechilibrată și ne afectează economia.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în toată țara sunt 500 de fabrici unde sunt procesate fructele și legumele, dar cantitățile care pleacă de acolo sunt insuficiente.
Ca să vă faceți o idee, la bulion, un ingredient nelipsit din multe mâncăruri, precum tocănițe, ciorbe ori sarmale, raportul producție proprie-import este de unu la 14. Practic, la o tonă de bulion produsă în țară, importăm alte 14, ca să reușim să ne asigurăm consumul.
Într-o fabrică din județul Galați sunt produse anual 10.000 de tone de conserve și suc din roșii, care se vând rapid.
Laura Grigoraș, managerul de export al fabricii: „Orientarea consumatorilor din ultima perioadă către produsele din roșii, fie ele în stare pasată, suc de roșii sau bulioane s-a observat foarte mult. E o evoluție acerbă a creșterii vânzărilor.”
Viorica Buhuș, inginer producție: „Doar la 1.700 de tone folosim exclusiv roșii. La restul pastă de tomate concentrate.”
Reporter: „De unde aduceți materia primă?”
Buhuș: „Roșiile exclusiv din România, pasta de tomate concentrată - non-UE: Egipt, Turcia, China. Costurile sunt relativ mai mici la pasta de tomate decât la roșii și perioada de recoltare la roșii e relativ scurtă.”
Deși suntem mari crescători de animale, și produsele din lapte sunt printre cele mai importate alimente în România. La smântână, de pildă, raportul producție proprie-import este de unu la patru. La o tonă de smântână fabricată intern, aducem din străinătate alte patru tone, ca să acoperim consumul.
Producător lapte: „În momentul ăsta, subvențiile se dau pe animal. Dacă s-ar da pe litrul de lapte, fermierii ar fi stimulați să producă mai mult. De la 10 litri pe animal, la 15,20 de litri. Avem animale puține, dar am putea produce mult mai mult lapte cu ele, pe care să îl dăm la procesat.”
Cumpărăm de la străini și foarte multe bomboane, ciocolată ori napolitane. În acest caz, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, raportul este de unu la șase. La o tonă de dulciuri produsă în țară, importăm alte șase.
Germania, Ungaria și Polonia sunt țările de unde aducem cele mai multe produse alimentare. Economiștii atrag atenția că odată cu aceste produse importăm și inflația tot mai mare din aceste țări.
Tudorel Andrei, președintele INS: „Unt, avem cantități mari pe care le importăm din cele trei țări. Lapte, lapte procesat, o cantitate importantă este importată din aceste țări. Și practic toată această creștere de preț din țările din proximitatea noastră o resimțim și în creșterea de preț în magazinele din România. Soluţia este să dezvoltăm zona de producţie şi procesare.”
În 2021 deficitul comercial a ajuns la 5,5 miliarde de euro.