Cum putem identifica măștile nesigure și neconforme. La ce trebuie să fim atenți
Medicii de la spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara - care intră frecvent în contact cu pacienţii care au Covid-19 - au descoperit revoltaţi că măştile cumpărate pentru protecţia lor sunt total nesigure. Din 25.000, jumătate sunt compromise.
O mască FP3 costă aproximativ 50 de lei, cu tot cu TVA. Prejudiciul total este de 120.000 de euro. Medicii şi-au dat seama că jumătate din lot este neconform după culorile diferite, ambalaj şi după filtru, care se rupe cu uşurinţă.
„Acest lucru care se dă la o parte. Medicul şi-o pune pe față și respiră aer contaminat. De ce? Pentru că pe aici se respiră şi ea se dă la o parte şi atunci el când intră în zona roşie, inhalează direct Sars-CoV-2", a explicat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
„Asta e originală și se rupe cu tot cu material. Aceasta este fake, pur și simplu se deschide și această membrană rămâne în sus și aerul intră”, a mai arătat medicul.
Măștile cu probleme, neconforme, au și ambalaje de o calitate mai slabă.
- Aici e foarte fină lipitura, ce-am descoperit şi noi căutându-le şi aici e cu striaţii, simţi ambalajul.
Măştile au fost comandate de la 3 distribuitori diferiţi: doi din Timiş şi unul din Bucureşti.
Conducerea unităţii medicale a cerut autorităţilor să ia măsuri, dar şi furnizorilor să le retragă de pe piaţă.
Dr. Cristian Oancea, managerul spitalului de boli infecţioase Timişoara: „Aveau toate certificatele în conformitate. Am luat legătura cu distribuitorii care ne-au asigurat că sunt de bună credinţă şi sunt la dispoziţia autorităţilor. Nu poţi să pui să poarte măşti neconforme, să intre în zona roşie, prin care practic inhalezi tot aerul contaminat cu Sars-Cov-2, şi după aceea să ai pretenţia ca personalul medical să nu fie infectat. Cine face acest lucru face o crimă la adresa personalului medical!”
Vineri, ANPC a transmis o alertă pentru produse nealimentare periculoase. Cutiile depistate poartă marcajul Comisiei Europene, dar nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de niciun organism competent. Prin urmare este posibil să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă, a anunţat Agenţia Naţională pentru Protecţia a Consumatorului. Grav este că multe au ajuns deja la cumpărători.
Eduardt Cozminschi, președintele ANPC: „Măştile au fost descoperite la un comerciant din Cluj, le-am retras, iar comerciantul a fost amendat”.
ANPC a retras recent de la vânzare alte peste 30 de milioane de măşti de protecţie, după ce inspectorii au făcut mai multe controale în magazine şi farmacii.