Cum puteți evita incendiile provocate de coșurile de fum. O soluție, cosarii profesioniști
Vine iarna, acel anotimp în care au loc cele mai multe incendii, iar casele românilor ard, din cauza coşurilor de fum defecte ori necurăţate.
Proprietarii cred că „merge şi aşa" şi puţini sunt cei care apelează la un cosar profesionist, chiar dacă operaţiunea este simplă şi costă între 50 şi 300 de lei.
Într-o casă din Otopeni, cosarul a adus, pe lângă noroc, şi siguranţă. Proprietarii nu au făcut focul până când nu au chemat un specialist să le cureţe coşul de fum. 150 de lei nu li s-a părut o sumă prea mare pentru a sta fără grija unui incendiu, un an de acum înainte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cosar: „Aceste depuneri, tot ce este peste 8 mm, poate să creeze autoaprinderea coşului de fum. Este suficientă o curăţare pe an, pentru că avem această funingine uscată. Dacă găseam urme de acel gudron umed, necesita de două ori pe an."
Proprietar: „Un coş trebuie curăţat de un meseriaş calificat. Cea mai mare teamă, în permanenţă, este incendiul."
Prea puţini gândesc însă aşa.
Colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general IGSU: „Se practică acel sistem las' că merge şi aşa. Pe timpul sezonului rece, aproximativ 50% din incendiile produse la locuinţe au drept cauză necurăţarea, neverificarea şi nerepararea coşurilor de fum, iar majoritatea deceselor survin din această cauză."
Specialiştii spun că cele mai periculoase sunt centralele termice pe lemn. Folosite necorespunzător, produc cea mai mare cantitate de funingine.
Cristian Simion, vicepreşedinte: „Marele nostru inamic este acel gudron. Poate să apară fie prin folosirea centralei la temperatură mai mică decât cea recomandată, poate să fie şi folosirea unui combustibil solid, un lemn mai umed."
Curăţarea coşului de fum de către un cosar costă între 50 şi 300 de lei, în funcţie de diametrul coşului, de cât de încărcat este cu funingine sau de dimensiunea locuinţei.
O treime dintre incendiile din România sunt provocate de coşurile de fum.