Meseria de cosar, ce parea uitata, primeste un nou avant
Patronii de restaurante si cluburi au inceput sa isi verifice hornurile si centralele, satui de controalele venite pe capul lor. Apeleaza asadar la cosarii care nu mai sunt atat de multi ca pe vremuri.
Cei care vor sa se apuce de aceasta meserie fac cursuri noaptea, pentru ca ziua unitatile sunt pline de clienti. Un astfel de curs costa 600 de lei. 15 viitori hornari, veniti din toata tara, s-au pus cu "burta pe carte" la Targu Mures, unde functioneaza singura scoala autorizata de acest gen. Dupa orele de terorie, au iesit, cum era firesc, pe teren.
Patronul scolii de hornari a invatat meserie in strainatate si s-a perfectionat tot acolo. „Se pune accent foarte mult pe partea practica, sunt proceduri de lucru cu ce anume sa lucreaza”, explica Mircea Balsoianu, profesor. Un horn bine curatat sau o centrala verificata temeinic pot face diferenta dintre viata si moarte. Curios este ca printre cursanti se numara si femei.
Serviciile unui hornar nu sunt insa ieftine: un patron de restaurant, de pilda, trebuie sa scoata din buzunar 2.500 de lei ca sa-si verifice instalatiile localului. Particularii sunt taxati mai putin: de la 200 pana la 1.000 de lei, in functie de complexitatea interventiei.