Construcțiile pot deveni motorul economiei. Șantierele din țară unde se lucrează de zor
Cu puțin curaj și în ritm ceva mai susținut, autoritățile publice de la noi ar putea pune umărul la repornirea economiei. Pe șantiere se poate lucra respectând distanțarea.
Construcția autostrăzilor, a sistemelor de canalizare, renovarea școlilor ori izolarea termică a blocurilor ar putea asigura mii de salarii pentru cei rămași pe drumuri.
Guvernul nu are încă un set de măsuri care să accelereze procesul și se limitează la a încuraja de pe margine.
Şantierul viitoarei autostrăzi Sibiu - Piteşti este funcţional de aproape o lună. O companie austriacă are misiunea de a construi primii kilometri.
Vlad Oțet, manager adjunct de proiect: "Suntem în plină forţă, am început odată cu primirea ordinului de începere a lucrărilor pe data de 30 martie."
Muncitorii sunt verificați în fiecare dimineață, apoi se apucă de treabă.
Și aeroportul Braşov, despre care se vorbeşte de peste 20 de ani, prinde zilele acestea contur.
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: "Toate aceste investiţii sunt plătitoare de taxe, de impozite şi în felul acesta am putea să acoperim mai ales în această perioadă în care exista foarte mult şomaj tehnic, să putem să acoperim o parte din aceste situaţii."
Surprinzător, lucrurile se mișcă și pe faleza orașului Constanța. Cazinoul este în reabilitare. 12 milioane de euro costă lucrările - banii vin de la bugetul de stat.
Adriana Teodoru, purtător de cuvânt Primăria Constanța: "Au fost doar două zile în care echipele nu au fost prezente aici, în rest, după cum vedeţi, în fiecare zi ei sunt aici la datorie."
În Piteşti, constructorii muncesc la modernizarea pieţei centrale a oraşului şi susţin că lucrările vor fi gata cu câteva luni înainte de termenul stabilit prin contract.
Dinspre autorități, vin vești amestecate. Ministrul Transporturilor, spre exemplu, ne anunţă că sunt bani pentru infrastructură.
Nicolae Bode, Ministrul Transporturilor: "Avem 6,4 miliarde lei alocaţi prin bugetul pe anul 2020 pt finanţarea tuturor obiectivelor de investiţii în infrastructura din România, aşa că avem bani."
Pe de altă parte, deși premierul Orban încurajează companiile de stat să deruleze investiții, nu există inca niciun set de măsuri special dedicate, care să accelereze repornirea acestui sector.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!