Cum ne ajută "Internetul lucrurilor", noua tehnologie care își face loc și în România
Internetul lucrurilor, care va conecta dispozitivele din jurul nostru, prinde aripi și în România. Studenții români au inventat tehnologii prin care conectează stropitoarea care udă florile sau coșul de cumpărături.
Experții estimează că în viitorul apropiat, "Internetul lucrurilor" va fi nelipsit din viața noastră.
"Dacă până în urmă cu câţiva ani vorbeam de interacţiunea pe internet a oamenilor, în ziua de azi maşinile vorbesc între ele”, spune Delia Chiricescu, director Microchip Technology.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Se numeşte "Internet of Things" sau "Internetul lucrurilor", adică modul în care dispozitivele comunică între ele pentru a ne face viaţa mai uşoară. 25 de echipe de studenţi şi elevi din vestul ţării au studiat această tehnologie şi au venit la Cluj Napoca să îşi prezinte invenţiile.
"În momentul în care o persoană pleacă în vacanţă ori la muncă poate seta aplicaţia de acasă şi îşi poate lăsa planta să fie udată la interval prestabilit sau când aceasta rămâne fără apă", spune Andrei Bude, student.
Internetul lucurilor poate fi cu noi şi la cumpărături. Studenţii au inventat coşul care ne urmăreşte în supermarket.
Şi pentru cei care au animele de companie şi sunt toată ziua plecaţi, studenţii au găsit o soluţie.
"Ne conectăm la aplicaţie, aici putem alege mărimea animalului şi prin START pornim aplicaţia, se acţionează un motor iar mâncarea este servită animalului”, spune Petruta Mocan, studentă.
Avantajele internetului sunt evidente, însă specialiştii spun că există şi riscuri.
"Riscul pentru diverse dispositive poate să ne afle informaţii personale, medicale, dar trebuie lucrat pe partea asta de securitate. Există deja consorţii care pregătesc aceste standarde pentru aceste dispozitive”, a declarat Liviu Miclea, decan Facultatea de Automatică şi Calculatoare Cluj.
Până în 2030 experţii în tehnologie estimează că vor fi peste 50 de miliarde de astfel de dispozitive care ne vor interconecta.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!