Procurorii DNA vor ca Dragnea să fie condamnat și pentru instigare la fals

Ultimul update: Sambata 23 Iunie 2018 09:00
Data publicarii: Vineri 22 Iunie 2018 18:32
Categorie: Justitie

Președintele PSD Liviu Dragnea va contesta sentința care l-ar putea trimite după gratii trei ani şi jumătate.

Anunțul a fost făcut de avocatul său, care a încercat în zadar să îi obțină achitarea în prima instanță. Așa că procesul se va prelungi cel mai probabil până anul viitor.

După ce șefa Guvernului şi șefa Ministerului de Interne au comentat sentința, Înalta Curte a transmis că justiția se face numai în sala de judecată, în baza legii.

Liviu Dragnea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Bombonica" au 10 zile la dispoziţie să atace decizia, după ce vor primi oficial minuta judecătorilor instanţei supreme. Iar procesul nu poate începe înainte ca magistrații care l-au declarat vinovat pe Dragnea să motiveze sentinţa.

Procurorii anticorupţie sunt şi ei nemulţumiţi de pedeaspa primită de Liviu Dragnea, aşa că vor contesta sentinţa. Vor cere ca liderul PSD să fie condamnat şi pentru instigare la fals intelectual, ceea ce poate face ca pedeapsa pe care ar urma să o execute Dragnea să fie mult mai mare.

Motivarea sentinţei de condamnare poate să dureze câteva luni, pentru că în dosar sunt judecaţi 11 inculpaţi. În plus, de la 1 iulie începe vacanța judecătorească, până la 1 septembrie. Odată redactată motivarea, dosarul "Bombonica" se mută la completul de 5 judecători al instanţei supreme.

Judecarea apelului la completul de 5 presupune readministrarea tuturor probelor, inclusiv reaudierea inculpaţilor şi a martorilor, o procedură ce va dura câteva luni bune. Iar decizia definitivă presupune nu doar tranşarea acestui scandal de corupţie, ci chiar şi o posibilă rejudecare a întregului caz la prima instanţă.

Aşa s-a întâmplat şi cu dosarul fostului deputat PSD Vlad Cosma şi al tatălui său, Mircea Cosma. Procesul lor se reia după ce fuseseră condamnaţi iniţial la 5 şi, respectiv, opt ani de închisoare, pentru corupţie.

Pe de altă parte, în apărarea lui Liviu Dragnea au sărit numeroşi colegi de partid. Premierul Viorica Dăncilă susţine că: ”decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului”.

Iar ministrul de Interne Carmen Dan afirmă că: ”este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real!

În replică, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le atrage atenția că: "Membrii Executivului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare.

Prin urmare, respectarea Constituţiei şi a principiului separaţiei puterilor în stat impune ca justiţia să se realizeze numai în sala de judecată şi numai în baza dispoziţiilor constituţionale ale legii.

Apreciem îndemnul la cumpătare, dar ne îndoim de sinceritatea unui astfel de demers atunci când el este dublat de afirmaţii potrivit cărora este evident că hotărârile au fost politizate sau reprezintă un răspuns vindicativ la presiunea străzii."

Liviu Dragnea poate scăpa de o eventuală decizie de condamnare nu doar la instanţă supremă, ci şi în Parlament.

Săptămâna viitoare, comisia specială condusă de Florin Iordache, zis şi ”altă întrebare” după scandalul controversatei Ordonanţe 13, va începe discutarea modificărilor la Codul Penal. Este vizat inclusiv abuzul în serviciu, infracţiunea pentru care şeful PSD a fot condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare.

O variantă luată în calcul de coaliţia majoritară PSD - ALDE este introducerea unui prag al prejudiciului, estimat la 200 de mii de euro, deci mult mai mare decât paguba reţinută în dosarul ”Bombonica”.

Există însă şi posibilitatea ca parlamentarii majorităţii să redefinească abuzul în serviciu, care ar deveni infracţiune numai dacă funcţionarul acuzat ar primi personal avantaje sau beneficii necuvenite.

Marian Godină, reacție după mesajul de susținere al lui Carmen Dan pentru Liviu Dragnea
Marian Godină, reacție după mesajul de susținere al lui Carmen Dan pentru Liviu Dragnea
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tudorel Toader
OUG privind Legile Justiției, publicată în Monitorul Oficial. FOTO
Secţia de investigare a magistraţilor începe să prindă contur. A fost anunțat calendarul interviurilor
CCR discută sesizările lui Iohannis, PNL, USR şi PMP asupra Legii privind Codul administrativ
CCR a amânat decizia privind modificările Codului penal. Opoziția susține că se încurajează corupția
Sesizarea președintelui cu privire la modificarea Statului aleșilor locali, admisă de CCR
CCR a admis sesizarea lui Iohannis privind modificările aduse legii Curţii de Conturi
tudorel toader
Precizările ministrului Toader despre Kovesi: "Nu poate să rămână la Parchetul de pe lângă ÎCCJ"
Anunțul ministrului Justiției privind evaluarea Procurorului General
Decizia ÎCCJ privind protestele, criticată. Analist: ”E afectat dreptul la liberă exprimare”
ÎCCJ: Toate adunările publice din piețe sau căi publice trebuie declarate
Primele consecințe ale OUG. Demisie la Ministerul Justiției și protest al judecătorilor
Toader: ”Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a solicita şi a lua aprobare”