Cum îți poți schimba furnizorul de energie. Procedura este gratuită și se poate face oricând
Prețurile energiei sunt plafonate doar pentru o parte dintre consumatori. Pentru ceilalți facturile vor veni cu prețul pieței care diferă mult de la un furnizor la altul.
Dacă vi se par mari puteți căuta un tarif mai bun și apoi să schimbați compania. Procedura este gratuită și se poate face oricând chiar dacă actualul contract este nou. Se poate face, online sau la ghişeul companiilor.
Dacă vreți să vedeți care este cel mai bun preț din piață, în primul rând comparaţi ofertele momentului.
Puteți face acest lucru cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE. Există atât pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică. Ar fi bine să avem și o factură la îndemână.
Pentru a vedea ofertele la energie electrică, trebuie să introducem câteva date - cele personale, valoarea facturii actuale, pentru comparație, și consumul. Să zicem 350 de kwh, pentru o casă mai mare. Și apoi vom vedea în ordine care sunt oferte de pe piață.
În cazul nostru, oferta cea mai bună este cea de la Hidroelectrica, 0,69 de lei pe kwh - 25 de bani este energia vândută de Hidroelectrica, la care se adaugă accize, tva și alte taxe. Iar factura ar fi de aproximativ 240 de lei. Următoarele variante sunt de 560 de lei, aproape 700 de lei și chiar 1000 de lei, atât ar ajunge factura.
Dacă găsiți o ofertă mai bună, puteți alege un furnizor nou, oricând, chiar dacă ultima factură nu este încă plătită. O puteți achita după schimbarea contractului. Tot pe site-ul ANRE găsiți informații despre cum puteți semna contractul cu noul furnizor și modele de cereri. Accesați linkul de aici sau intrați direct pe site-ul furnizorului.
Pentru acest pas avem nevoie și de cartea de identitate, pe lângă factura actuală. La Hidroelectrica, de exemplu, procedura durează doar 5-10 minute, pentru că totul se face pe site-ul companiei - client.hidroelectrica.ro.
Trebuie să încărcăm cartea de identitate, apoi datele sunt citite automat, dar trebuie să le verificăm. Continuăm cu datele de contact, factura actuală și la final trebuie să semnăm electronic documentele.
La Enel, procedură este similară. Alegem o ofertă de pe site, apoi la fel trebuie să completăm cu datele personale și să încărcăm documentele.
La Electrica Furnizare trebuie să descărcăm cererea, pe care o putem completa tot pe calculator și trebuie să completăm și un formular. Apoi trimitem documentele.
Cei care nu se descurcă online, pot merge oricând la ghișeele furnizorilor.
După ce ați trimis cererea, compania trebuie să vă răspundă în scurt timp. Contractul nou ar trebui să intre în vigoare în cel mult 21 de zile, conform ANRE, sau chiar mai repede, în câteva zile, dacă se schimbă titularul, de exemplu dacă ați cumpărat un apartament.
Dacă durează mai mult, puteți depune o sesizare la ANRE, care poate amenda compania.
Pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale, procedură este similară.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: gaze, anre, energie electrica, furnizor energie, procedura,
Dată publicare:
02-09-2022 17:47