Cum influențează prezența mare la vot localitățile din România. „Eu vreau să rămân”
Prezența mare la vot aduce bunăstare, sunt convinși oamenii care trăiesc în localități prospere.
Au învățat să se implice și să comunice cu administrația, iar rezultatele se văd: au străzi asfaltate, canalizare, dispensar și locuri de muncă. În multe cazuri totul a început de la o mână de oameni care visau frumos.
Ceilalți s-au molipsit de la ei, cum s-a întâmplat, de pildă, la Cristian, în Brașov.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acum 4 ani, Alex Creţu pornea în Cristian, judeţul Braşov, un joc al generozităţii care a implicat toată comunitatea. În fiecare zi din decembrie a pus în sat un sac plin cu daruri şi a anunţat pe o reţea socială locul în care se afla. În mesajul lui, îi invită şi pe alţii să îi urmeaze gestul.
Astăzi, Alex este administratorul comunei Cristian şi scrie proiecte pentru a obţine fonduri europene.
Alex Crețu, administrator public: „Trebuie să fii tot timpul informat, să cauţi să vezi unde se mai deschide o axă şi pe ce poţi să aplici. Tot timpul mi-a plăcut să caut şi să găsesc evenimente care să unească comunitatea."
În Cristian are loc un festival cultural care adună zeci de mii de oameni. Oana Pellea, Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Paskal Bruckner şi corul Madrigal au urcat pe scenă.
Roxana Cauca: „Spectaculos, chiar ai impresia că eşti undeva în occident, nicidecum într-o comună."
Toate străzile sunt asfaltate, au canalizare, dispensarul se reabilitează şi o a doua gradință este în construcţie. La şcoală, clasele au table inteligente.
Localnic: „S-au modernizat străzile, s-au făcut canalizări."
În timp ce populaţia României este în scădere, la Cristian a crescut cu 25 la sută în ultimii 8 ani. Şi pentru turişti, locul este atractiv.
Cu bani europeni, localnicii sărmani au fost sprijiniţi să fie să se angajeze iar micii întreprinzători, să îşi infinteze firme. Primarul susţine că n-ar fi reuşit să facă nimic dacă nu ar fi atras în admistratia locală oameni competenţi.
Gicu Cojocaru, primar: „Am reuşit să elimin această barieră între un şef şi un angajat, puterea mea este puterea şi sprijinul lor."
La primul tur, peste 66 la sută dintre localnici au mers la vot în Cristian. Mulţi au fost şi astăzi.
Şi la Șelimbăr, în judeţul Sibiu, 67% dintre alegători au participat la primul tur. Comună cu 18.000 de suflete arata ca un oraş: cu supermarketuri şi peste 600 de firme care funcţionează aici.
Marius Grecu, primar Șelimbăr: „Am generat facilităţi care au venit în sprijinul dezvoltatorilor şi a investitorilor. Ne mândrim cu una dintre cele ami revoluţionare platforme de primărie online."
Soţii Baciu locuiesc la Şelimbăr de 20 de ani. Nu au lipsit niciodată de la alegeri. Andreea, fiica cea mare, studentă la inginierie medicală, urmează exemplul părinţilor.
Petruța Baciu: „Ne dorim să ne dezvoltăm, să ne rămână copiii în ţară, nu mai vrem să plece, e un vot foarte important!"
Andreea Baciu: „Foarte mulţi de vârsta mea vor să plece, nu ştiu, ei cred că acolo e mai bine. Eu nu cred asta, eu vreau să rămân."
Primarul localităţii susţine că în fiecare an, la Şelimbăr, apar o mie de locuinţe noi.
Sursa: Pro TV
Etichete: investitii, prezenta la vot, comuna cristian,
Dată publicare:
26-11-2019 16:02