Calcule serioase pentru alegerile locale. Miza cea mare o reprezintă primăria Capitalei

Ultima actualizare: 21-01-2020 19:40

Alegerile locale bat la uşă, iar partidele au lansat sondaje în care îşi testează candidaţii cu cele mai mari şanse.

Deşi nu ştiu încă dacă vor fi aleşi în două tururi sau la fel ca până acum, într-un singur tur, şi liberalii şi social-democraţii vizează alianțe electorale care să le crească şansele.

Miza cea mare o reprezintă primăria Capitalei, unde actualul edil, Gabriela Firea, ar putea avea un contra-candidat serios numai dacă dreapta îşi uneşte forţele.

În Capitală, bătălia pentru primăria generală a început deja. Social-democraţii merg din nou pe mâna Gabrielei Firea, în timp ce liberalii au lansat sondaje în care măsoară popularitatea europarlamentarului Rareş Bogdan, a ministrului muncii Violeta Alexandru, a şefului cancelariei premierului Ionel Dancă şi a consilierului municipal Ciprian Ciucu. Ludovic Orban l-ar împinge în lupta pe Rareş Bogdan, dar acesta ţinteşte mult mai sus.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Testăm orice posibil candidat care ar putea să aibă şanse în competiţia pentru câştigarea primăriilor."

Rareş Bogdan, primvicepreședinte PNL: „E greu ca ceilalţi trei să se bată cu mine, nu mă măsuraţi cu ei că toţi trei la un loc nu vor face cât mine. Dacă eu nu mi-am exprimat dorinţa, îi puneţi pe ei într-o situaţie ingrată. Acest profil al meu se potriveşte mai mult în zona externă şi de executiv, alături de Ludovic."

USR şi PLUS şi-au propus să susţină acelaşi candidat, dar sunt tot mai departe de acest obiectiv. Partidul lui Dacian Cioloș l-a anunţat deja pe fostul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care şi-a lansat şi platforma.

Nicușor Dan este candidatul USR Bucureşti, dar surse politice susţin că Dan Barna şi apropiaţii săi au încercat să-l convingă să se retragă. De altfel, Nicușor Dan se pregăteşte să părăsească tabăra USR şi şi-a înfiinţat pe numele a trei rude un partid.

„Uniunea Forţelor Locale este un partid politic constituit în urmă cu un an de trei persoane care îmi sunt apropiate şi care s-au arătat dispuse să colaborăm în ipoteza în care acest vehicul politic îmi este necesar.”

Şi în ţară sunt în lucru alianţe electorale. La Iaşi, actualul primar îşi mai doreşte un mandat, dar, dacă nu se va apropia de PNL sau de PSD, va trebui să învingă candidaţii acestor partide, dar şi pe Cosette Chichirău din partea USR. Şi la Constanța, liberalii ar putea susţine candidatura deputatului USR Ion Stelian. La Braşov, PSD vrea să-l învingă pe actualul edil liberal aliindu-se cu PRO România.

Lucian Romașcanu, senator PSD: "Cu certitudine vor fi alianţe locale. Preşedintele partidului a spus că nu există nicio restricţie de la centru."

Alegerile locale vor avea loc la sfârşitul lunii mai sau la începutul lunii iunie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO