Savantul român uitat în ţară. A găsit prima floare de la Polul Sud
După 150 de ani de la naşterea savantului Emil Racoviţă, primul român care a ajuns în Antartica, străinii îşi amintesc şi acum de descoperirile făcute de el.
Singura insectă care trăieşte în Antarctica, prima floare din ţinutul de gheaţă şi câteva specii de peşti - toate au fost găsite de Racoviţă.
A înfiinţat la Cluj primul institut de speologie din lume, în 1920, şi a pus bazele biospeologiei ca ştiinţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetători din mai multe ţări, alături de români, au readus în actualitate la muzeul din Vaslui activitatea impresionantă a lui Emil Racoviţă, care în anul 1897 s-a îmbarcat la bordul navei Belgica şi a plecat în Antarctica. Timp de 13 luni, vasul a rămas prins în banchiza.
Alături de cei care au prezentat descoperirile lui Emil Racoviţă s-a numărat şi stră-strănepoata căpitanului secund al vasului Belgica
Charlotte Rolin Jacqemyns, stră-strănepoata căpitanului secund de pe Belgica: "Eu sunt stră-strănepoata căpitanului secund de pe Belgica şi a fost cu Racoviţa la bord. Racoviţa avea mult umor foarte important pentru spiritul echipajului"
Ing. Willy H. Versluys, preşedinte Belgica International: "Au fost mulţi cercetători la bord, inclusiv Racoviţă, care au făcut o mulţime de descoperiri. Putem să comparăm descoperirile lor cu ceea ce se întâmplă astăzi cu schimbările climatice."
Olivier De Schrevel, Belgia: "Aceşti oameni, oră de oră, zi de zi, au notat datele meteologice şi toate aceste informaţii despre climă, faună şi floră sunt astăzi de o valoare foarte mare."
Cercetătorul român s-a întors apoi din Franţa la Cluj-Napoca unde şi-a continuat cercetările.
Cristian Ciobotărescu, preşedinte Asociaţiei Speologice " Sfinx" Garda: "Acesta a fondat ştiinţa biospeologie respectiv studiul vietiatilor din peşteri şi primul institute de speologie fondat în1920, la Cluj".
O expoziţie cu instantanee 3D din perioada expediţiei a stârnit entuziasmul vizitatorilor:
Dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui: "Veţi regăsi aparatul versacop care a fost produs pe la anii 1878, aparat cu care Racoviţă a realizat acele clişee, trusa de lucru a lui Racoviţă."
În memoria lui Racoviţă, un colegiu şi o stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele, dar şi satul natal din judeţul Vaslui
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!