Cum ii afecteaza pe soferi trecerea la ora de iarna. Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu
Printre consecintele mai putin cunoscute ale trecerii la ora de iarna se numara o crestere reala a riscului de accidente rutiere.
Schimbarea orei intervine de doua ori pe an, primavara si toamna, datele fiind fixate de Comisia Europeana si cunoscute pana in 2027, aminteste passionsante.be. Ea se efectueaza de fiecare data în noaptea de sambata spre duminica, scrie Agerpres.
Cei care nu sunt de acord cu aceasta reglementare invoca efectele nefaste asupra sanatatii, care implica tulburari ale somnului si ale starii de spirit, oboseala, probleme de concentrare, o pierdere a poftei de mancare, ameteli, greata si dureri de cap, precum si dificultati specifice bebelusilor si unor animale (cum ar fi vacile de lapte din cauza schimbarii orei de muls). Lucrurile revin in general repede la normal, insa problemele mai pot dura la persoanele extrem de sensibile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unele studii arata ca, timp de cateva saptamani dupa trecerea la ora de iarna, se inregistreaza o crestere a numarului de accidente de circulatie, care vizeaza in special pietonii si biciclistii. Fenomenul nu se datoreaza schimbarii orei in sine, ci faptului ca se intuneca tot mai devreme pe zi ce trece, complicand vizibilitatea pe strazi si sosele.
Se recomanda prin urmare sporirea atentiei si echiparea corespunzatoare de catre biciclisti (cu elemente reflectorizante).
Passionsante. be aminteste ca anul viitor se va trece la ora de vara duminica, 27 martie.