Cum deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile
O expoziție cu sute de ciuperci a fost deschisă la Grădina Botanică din Iași.
Vizita poate fi extrem de utilă pentru cei interesați să afle cum să facă diferența între o specie comestibilă și una otrăvitoare. Specialiștii le prezintă vizitatorilor și cea mai toxică ciupercă din România.
Cea mai toxică ciupercă din România
Buretele viperei, care răsare din iunie până în octombrie în pădurile de foioase și în livezi, este cea mai toxică ciupercă din România. Primele semne de intoxicație apar la 8-12 ore și debutează cu febră și dureri de stomac.
Fată: „De la bunicii mei știu că nu trebuie să te atingi de ciuperci dacă nu le cunoști foarte bine specificul. Îmi arătau cum o ciupercă e comestibilă și lângă este una otrăvitoare și aveau niște diferențe foarte subtile”.
Băiat: „Este foarte interesant cum unele ciuperci care, de;i sunt galbene, sunt bune de mâncat, în schimb, altele care arată foarte bine, sunt otrăvitoare”.
Specialiștii în științe ale naturii ne învață cum trebuie conservate ciupercile până ajung în farfurie.
Reporter: Câtă viață au în frigider, după ce le-am luat din pădure?
Carmen Pavilotia, muzeograf Muzeul de Știinte Bacău: „Puțin, câteva ore sau o zi, pentru că ele dezvolt și mucegaiurile pe pălărie și atunci carnea este foarte perisabilă. Ele ar trebui, cele comestibile, consumate imediat”.
Pentru a nu fi confundate cu alte specii, necomestibile, ciupercile trebuie culese doar dacă sunt întregi.
Cătălin Tănase, director Grădina Botanică: „Atunci când se culeg ciupercile pentru consum trebuie colectate în întregime. Doar exemplarele care prezint[ pălărie și picior”.
În pădurile din România cresc peste 2.500 de specii de ciuperci, însă doar aproximativ 500 sunt bune pentru consum. Expoziția de la Grădina Botanică din Iași, unică în tară, este deschisă până duminică seară.