Cum au scăpat definitiv de gândaci locuitorii unor blocuri din București. A dispărut și mirosul neplăcut
Într-un Bucureşti care colcăie de gândaci, primăria anunță tratamente de stârpirea a acestora, pe lângă cele de combatere a ţânţarilor și căpușelor.
Acestea pot fi făcute de angajații companiei de igienizare, însă numai la solicitarea asociațiilor de proprietari.
Oamenii au făcut zeci de reclamații la compania primăriei care se ocupă de igienizare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până acum asociațiile de proprietari plăteau firme private, însă de acum înainte primăria va suporta cheltuielile pentru aceste tratamente.
Vor fi făcute dezinsecții în subsolurile blocurilor, la cererea asociațiilor. Acum, în multe blocuri, în special în cele vechi, situația pare că a scăpat de sub control.
Femeie: „Dispar o vreme, dar după aceea reapar.”
Reporter: „În tot blocul sunt probleme astea?”
Femeie: „Cred că da, n-am întrebat. Mi-e jenă să întreb vecinii: voi aveți gândaci? Am văzut că vin de la ghenă, am văzut pe câțiva că apar de la ghenă sau de la subsol de undeva, nu știu.”
Femeie: „Vin de la bucătării, de la cine nu își face curat.~
Reporter: De la ghenă?
Femeie: „De la ghenă sigur. Așa e la bloc!”
Problema ar putea fi rezolvată mai ușor, dacă ar dispărea ghenele. De la subsol, gândacii urcă pe conducte și intră în apartamente.
Deocamdată doar câteva asociații de proprietari au renunțat la ghenele cu tubulatură și au amenajat camere speciale, salubrizate și igienizate. Și doar într-un singur sector sunt ghene îngropate.
Acolo locuitorii au scăpat de insecte, dar și de mirosul neplăcut. Capitala ar trebui să desființeze ghenele până în 2025, conform Strategiei de dezvoltare și funcționare a serviciului public de salubrizare.
Aurelian Pintiliescu, biolog: „Gândacii sunt detritivori, se hrănesc cu tot felul de resturi. Facem un apel către asociațiile de proprietari să gestioneze cât de bine se poate această problemă cu gunoaiele. Igienizarea spațiilor de ghene, sunt acele ghene în special la blocurile mari cu tubulatură în care resturile menajere cad într-un spațiu deschis unde nu se curăță de cele mai multe ori, rămân tot felul de resturi.”
Până acum, cei care voiau să scape de problema gândacilor puteau apela la firme private. Acestea percep pentru o scară de bloc de la 250 de lei în sus, iar pentru un apartament în jur de 180 de lei.
Compania Municipală Eco Igienizare va începe luna aceasta și tratamentele pentru combaterea șobolanilor. Acestea vor fi făcute în parcuri, piețe, parcări, dar și în subsolul clădirilor.
Anul acesta, vor fi făcute 14 tratamente de dezinsecție pentru țânțarul larvă și 5 tratamente pentru căpușe.
Bogdan Pascu, directorul companiei municipale ECO Igienizare: „tratamentele de deratizare cele interioare la subolurile de bloc le putem începe încă din această lună și vom face acest lucru săptămâna viitoare. Dacă condițiile meteo ne vor permite, vom începe și tratamentele de deratizare exterioare.”
Primăria Capitalei va da pentru dezinsecție și deratizare în jur de 26 de milioane de lei.