Cum au sarbatorit romanii Inaltarea Domnului: peste 7.000 de militari au defilat in toata tara
Este zi de mare bucurie pentru crestinii care sarbatoresc "Inaltarea Domnului", la 40 de zile distanta de Sfintele Pasti. Se spune ca in aceasta zi, Iisus s-a ridicat la cer dupa o ultima intalnire pe Muntele Maslinilor.
Ortodocsii si greco-catolicii s-au rugat pentru liniste sufleteasca si pentru odihna mortilor. De Inaltarea Domnului sau de Ispas cum i se mai spune in popor, credinciosii au dus la biserica oua rosii, dar si alte bucate pentru a fi sfintite.
"E o revenire la momentul culminant de paste cand s-au rosit ouale in fata crucii, si acum prin inaltarea la cer e o reamintire a credinciosilor de acel eveniment minunat", spun credinciosii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se spune ca inainte de a se inalta la cer, Iisus si-a profetit in prezenta apostolilor a doua venire pe pamant.
Exista si traditii specifice anumitor zone. In judetul Alba in ziua Inaltarii, leusteanul sfintit la biserica se aseaza la poarta ca sa fereasca familiile de ghinioane si blesteme, dar se da si la animale ca sa fie sanatoase tot anul.
Tot in popor se spune ca cine nu a semanat porumbul pana in ziua de Ispas, nu va mai da rod.
Aceasta zi a fost marcata si de armata prin slujbe de pomenire a eroilor. In parcul Carol, veteranii de razboi au depanat amintiri de pe front.
La evenimentele organizate in toata tara au participat peste 7.000 de militari.