Cum au motivat judecătorii greci decizia de a nu-l extrăda pe miliardarul Benny Steinmetz condamnat la închisoare în România
Miliardarul israelian Benny Steinmetz nu a avut parte de un proces echitabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti. Iar, în închisorile din România ar fi fost supus unui tratament inuman şi degradant.
Astfel şi-au motivat judecătorii Curţii de Apel din Atena refuzul de a-l extrăda pe omul de afaceri la noi în țară unde a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoae în dosarul fostei ferme Regale Băneasa.
Miliardarul israelian Benny Steinmetz şi-a recăpătat libertatea la sfârşitul lui martie, după ce vreme de patru luni a fost sub controlul autorităţilor judiciare elene. Omul de afaceri fusese reţinut în noiembrie pe aeroportul din Atena, în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov. A fost eliberat apoi sub control judiciar pentru o cauţiune de 5000 de euro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Steinmetz fusese condamnat definitiv încă din decembrie 2020, la 5 ani de închisoare, pentru constituirea unui grup infracţional, în dosarul Ferma Băneasa. În acelaşi dosar, au fost condamnaţi între alţii omul de afaceri Remus Truică şi Prinţul Paul al României. Primul a fost încarcerat imediat după pronunţare, celălalt este şi astăzi dat în urmărire internaţională.
Preşedintele Curţii de Apel din Atena şi doi judecători eleni susţin însă că Steinmetz nu ar fi avut parte de un proces echitabil întrucât: "În componenţa Curţii care l-a condamnat (pe Benny Steinmetz) a participat un judecător care nu a depus jurământul legal (...) Această nedepunere constituie o încălcare vădită a dreptului intern român ceea ce afectează însăşi esenţa dreptului la o instanţă legal constituită.", se arată în decizia Curţii de Apel din Atena.
Instanţa elenă face referire la magistratul Florentina Dragomir, care ar fi depus doar jurământul de procuror pe vremea când activa în Ministerul Public, nu şi pe cel de judecător.
Instanţa din Grecia a refuzat să îl trimită pe miliardarul israelian în România ca să îşi ispăşească pedeapsă şi din pricina condiţiilor de detenţie din închisorile româneşti. În acest sens a depus mărturie un profesor de drept din Cluj.
Benny Steinmetz este al doilea inculpat celebru pe care Curtea de Apel din Atena refuză să îl trimită cu forţa în România, deşi pe numele său există şi astăzi un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
O decizie identică a fost luată în septembrie trecut şi în cazul omului de afaceri Dragoş Săvulescu, condamnat de asemenea definitiv de instanţa supremă.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, decizie, extradare, instanta, miliardari,
Dată publicare:
26-04-2022 17:55