Cum au ajuns castravetii unguresti sa fie produsi in Romania. Afacerea a explodat in vestul tarii
Va plac deliciosii castraveti unguresti la borcan? Daca da, atunci aflati ca in multe cazuri, vecinii nostri ii produc chiar la noi.
Ungurii inchiriaza in vestul tarii tot mai multe suprafete de teren si folosesc mana de lucru romaneasca. Apoi marfa bine conservata se intoarce pe rafturile magazinelor de la noi si se vinde cu succes.
Producatorii maghiari au reusit sa atraga tot mai multi tarani romani care cultiva pentru ei castraveti pentru pietele de desfacere din Uniunea Europeana. Localnicii sunt si ei multumiti. "Anul trecut am pus pe o suprafata mai mica si am vazut ca este profitabil si am hotarat ca anul acesta sa ma extind pe o suprafata mai mare", spune Anca Prunila, cultivator de legume.
De la un an la altul suprafetele cultivate cu castraveti se dubleaza in comunitatile de langa granita. La fel si numarul de producatori. "Profit este, dar si de lucru foarte mult e. Intr-o saptamana poti pierde toata plantatia, sunt foarte multe boli daca nu esti atent sa tratezi din timp", spune un alt cultivator.
In plus, intr-o zona in care somajul devine din ce in ce mai ridicat multi au privit oferta ungurilor ca o mina de aur. Iar increderea intre cele doua parti a devenit de mult cheia intregii afaceri. Ungurii sunt seriosi, spun romanii, iar romanii sunt harnici, spun ungurii.
"De 4 ani facem asta in Romania si anual ne extindem si avem tot mai multi producatori. Sunt sarguinciosi, respecta tehnologia de productie si sunt de incredere" a povestit Andras Petho directorul unei fabrici de conserve din Ungaria.
Cum suprafata cultivata cu castraveti in Romania s-a triplat, vecinii de peste granita incearca acum sa gaseasca si piata de vanzare tot la noi. Targurile sunt pline cu borcane de castraveti romanesti pusi la saramura sau otet in Ungaria. Patronii magazinelor prezenti la targ cunosc gustuile clientilor de la noi iar printre preferinte se afla retetele maghiarilor, de regula mai dulci decat ale noastre.
Dincolo de gusturi, toata lumea e multumita. Ungurii ca isi vand aici marfa produsa tot la noi iar agricultorii ca, intr-o perioada tot mai grea pentru ei, primesc, neasteptat, o oferta de lucru.