In cautarea gustului pierdut: Taranii vor scoate pe tarabe rosiile "Siriana" si ardeii "Jovial"

Dată publicare: 02-04-2013 19:46
Dată actualizare: 14-04-2013 20:38


Producatorii romani de legume s-au desteptat in al XII-lea ceas. Usor, usor incep sa cultive iar rosii, ardei si castraveti din seminte si rasaduri autohtone. I-au silit cumparatorii, care cauta gustul copilariei.

Datorita cererii, numai de la ''Statiunea de Cercetare din Buzau'' urmeaza sa plece in toata tara sute de mii de rasaduri de tomate ''Siriana'', castraveti ''Triumf'' si ardei ''Jovial''.

Un fir de salata Gratia costa 30 de bani lei si unul de vinete, 70 de bani. Castravetii Triumf se vand cu un leu, iar pentru rosiile Hector si Marisa cumparatorul mai pune 50 de bani.

Cercetatorii spun ca productia va fi buna pentru ca aceste soiuri sunt adaptate solului romanesc.

Ne confima si domnul Ioan, care de 13 ani planteaza in solariile lui si rasaduri straine si romanesti.

Varza din Romania e mult mai gustoasa, se pastreaza mai bine spre deosebire de cea din Olanda care nu prea are gust. Diferentele nu se opresc aici.

''Dupa calculele mele rosia romanesca e mult mai rezistenta si se acomodeaza mult mai bine la zona noastra . In  comparatie cu cea hibrida, cea romanesca se cere mai mult, e gustoasa", spune domnul Ioan.

Pe de alta parte agricultorii se plang ca sunt putine acele locuri din care pot cumpara seminte autohtone, mai ales daca nu au in vecinatate o statiune de cercetare.


VIDEO PROTVPLUS.RO