Cum arată tehnologia la CES 2024. De la televizoare transparente la mașini zburătoare
CES este cel mai important târg de tehnologie din lume. Odată pentru că aduce într-un singur loc mii de companii și zeci de mii de oameni, dar și pentru tema generală a discuției.
Adică, după ce pleci de la târg cu ce rămâi în cap? În alți ani au fost mașinile autonome, crypto, televizoare smart - anul acesta - inteligența artificială, integrată nu doar în aplicații, ci în obiecte din jurul nostru, chiar și în aragaz.
Avem tehnologie pe 23 de hectare, 4300 de companii și vreo 130.000 de vizitatori din vreo 150 de țări. Și e totul despre AI și ecrane – tot mai mari și pe tot mai multe dispozitive. Pe mașini sau aragaz. Și nu glumesc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un produs care ne-a atras atenția este Rabbit R1 – Care vine pe această lume ca asistent personal capabil nu doar să răspundă la întrebări, ci și să execute anumite comenzi pentru că poate umbla prin aplicații în locul nostru.
Fondatorul îi spune Large Action Model – și e important de ținut minte această expresie pentru că la fel vor face curând și Siri sau Google Assistant prin Bard ori BING. Rabbit R1 a fost lansat la CES la un preț de 200 de dolari iar în doar 8 zile au vândut 40.000 de bucăți. Acestea vor fi livrate în următoarele luni.
Acesta a fost produsul aparte al acestui târg – pentru că a venit de nicăieri. Dar, compania lucrează din 2021 la acest produs, dinainte să fie la modă Inteligența Artificială.
Revenind la lucrurile normale... Hai să-ți arăt ce ne-a dat pe spate.
Acesta este un televizor OLED de 55 de inch, 4K. Dar, pentru că suntem la CES în 2024, are ceva special. Adică este primul ecran OLED transparent. Aceasta este magia tehnologiei OLED, căci orice bucată de sticlă am avea, cu led-uri organice, poate să arate așa. Avem contrast foarte bun, culori foarte vii și se vede chiar foarte bine deși putem să urmărim și ce este după televizor. ”
LG nu este singurul producător care a făcut televizorul transparent. Ci și Samsung. Tehnologia aceasta este scumpă și adaugă o nouă dimensiune televizorului, dar
Reprezentant Samsung: ”Poți vedea prin televizor. Punem la dispoziția utilizatorilor o serie de experiențe interactive, unice. După cum puteți vedea, acum este o piesă de artă în spatele meu„.
Televizoarele care nu sunt transparente sunt mai mari, mai luminoase.
Jessica Ciarczynski – Hisense: "În spatele meu este cel mai mare și mai luminos televizor Hisense. 10.000 nits luminozitate maximă și 40.000 de zone de atenuare pentru lumină”.
Pentru că fiecare zonă este controlată individual, zonele întunecate pot fi stinse, ca la un OLED – dar fără costurile unuia.
După trend-ul de la CES, pare că ochelarii vor înlocui ecranele – Avem realitate augmentată, virtuală sau mixtă, în funcție de preferințele fiecăruia. Sunt producători noi care încearcă să ia fața Meta cu Oculus Quest sau Apple cu proaspăt lansatul Vision Pro. E uimitor curajul unora de a încerca produse noi, nemaiîntâlnite, ca acest laptop care vine cu ochelari în loc de ecran.
Poate părea că mă uit la cameră dar sunt atent la un joc video pe un ecran de 2 metri. Ecranul este proiectat de ochelarii smart care par să fie de soare, dar în zona lentilelor au două ecrane. Le folosesc ca să mă joc, prin acest cablu USB-C, ochelarii sunt conectați la consolă și mă joc The Witcher.
Ne-a plăcut mult și acest produs de la HoloConnect – care creează pe loc holograme fără prea multă știință în spate, ci are nevoie doar de lumină bună și un ecran mare care vine predefinit cu acest efect tridimensional.
Instalăm acum în aproximativ 30 de hoteluri din Scandinavia. Oamenii folosesc Holobox ca să facă check-in și să-i întâmpine în hotel și ne mutăm cu ele și în domeniul medical și retail.
Legat de mașini? Am văzut multe – de la mașini zburătoare, care prea curând nu vor ajunge pe piață, la prototipuri care par gata de ieșit pe șosele. Unul este acest concept de la Mobion.
Și că tot suntem la capitolul transport – ce ziceți de acest mic exoschelet care ajută la ridicarea picioarelor.
În engleză se numește wearable robot. În română nu cred că avem o definiție foarte clară pentru acest termen. Este un robot care mă ajută să merg mai mult și mai repede, fără obosesc. Mai zilele de târg. Practic, avem două brațe telescopice care recunoaște mișcarea și îmi ridică picioarele.
Nici electrocasnicele nu o duc rău. Căci, sunt mai eficiente și mai smart – vorbesc cu noi prin aplicații ca să ne anunțe când rămânem fără legume. Practic, toată aparatura din casă comunică în rețea pentru integrare smart.
Iar parte din aceste informații pot fi afișate și pe aragaz. Așa arată tehnologia în 2024.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: masini, tehnologie, televizoare, ces 2024,
Dată publicare:
10-02-2024 10:28