Harta de 65 de milioane de euro pe an a exportului de arme din Romania. SUA plateste 80% din suma
"Nu producem pe cat de mare este cererea", i-au spus cei din industria armamentului ministrului Economiei, joi, la Expozitia Internationala pentru Echipament Militar - Expomil.
Peste 90 la suta din productia industriei de aparare merge la export, un lucru bun pentru economie, dar nu si pentru armata romana, care nu isi permite sa cumpere mai nimic si are o dotare precara.
Totusi, pentru militarii nostri a fost conceputa la Cugir prima pusca de asalt suta la suta romaneasca, prezentata in premiera la targ.
Aceasta este pusca de asalt suta la suta conceputa si creata la fabrica de armament Cugir. Ea este destinata in special militarilor romani spre deosebire de varianta civila care e facuta exclusiv pentru export catre Statele Unite.
"Are un sistem de schimbator de focuri ambidextru care poate fi actionat de pe ambele parti. Are un sistem de armare care poate fi actionat egal din orice parte. Este dotata cu sina pe care se poate monta orice sistem de ochire", spune Zoli Cristea, de la fabrica de armament Cugir.
Arma are calibrul de 5,56 milimetri, cel cerut de standardele NATO, a trecut deja printr-o serie de teste in teatrele de operatii din Afganistan si este aprope de omologare.
Abia atunci va intra in dotarea armatei noastre si va fi propusa si pentru export. Este greu de spus insa daca cererea va ajunge vreodata la nivelul vanzarilor de AKM-uri produse la Cugir, arme foarte apreciate de americani.
Dealtfel standul armelor romanesti produse la Cugir a avut cei mai multi vizitatori.
Dupa pierderile dramatice de anul trecut, cand exportul de armament a scazut cu 60 la suta, primele sase luni ale acestui an arata o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri de pana la 155 la suta.
"Pierderile au fost din cauza schimbarilor politice dar si a datoriilor mostenite", a explicat Marius Ioana, directorul adjunct Romarm.
Mai nimic insa din ce se produce in industria apararii nu este folosit de structurile de securitate romanesti.
"Trebuie sa la vindem si sa fie folosite si aici, ca sa aiba si altii incredere sa le cumpere. Dar n-au cu ce. Bugetul Ministerului Apararii destinat inzestrazii a scazut foarte mult", a spus Vosganian.
Anul 2013 ar putea aduce aproximativ 65 de milioane de dolari din exportul de armament. 80 la suta din arme si munitie merg spre Statele Unite ale Americii, iar restul catre tari din Africa, Asia si Orientul Mijlociu.
Expomil va fi deschisa pana duminica si poate fi vizitata de oricine este pasionat de armament.